Učitelj

864. ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ

4) суме, које родитељи пали стараоци плаћају за пздржанање своје деце у заводу;

ђ) завештања ; и

е) приходи од предавања, забава, лутрија пт. д.

Чланоћ,

Од новчаних улога чланова утемељача п добротвора п од завештања у опште, сме се трошити само интерес, а главница ће се чувати као друштвени стални кашштал. Сви остали приходи, побројани у предходном "члану, као и други којп би се с временом јављали, употребљаваће се на издржавање п унапређивање друштвенога дома.

Члан 6

Свима друштвеним установима п пословима управља непосредно или преко нарочититих органа, који ће се напменовати друштвени Управни Одбор од 20 лица.

да одборнике могу бпти Опранп само чланови добротворп п утемељачп. На сваком редовном скупу иступа коцком из Одбора једна петина чланова, који могу бити п поново бирани.

Члан 9.

Сваке године 1. новембра Управни је Одбор дужан сазвати Главни Скуп свију чланова овога друштва, а ванредни кад год за потребно нађе. На том ће скупу Одбор пзнети цео друштвени рад и бирати нову Управу према чл. 6. ових правила. 11-ти Новембар сматра се као друштвена слава п онда ће се читати имена свију добротвора п приложника. Том ће се приликом држати помен умрлим члановима добротворима, утеме љачима и приложницима, да се тиме ода достојно поштовање праху оних родољуба, који су ово племенито дело помагали п жртве за њ принели.

Члан 11. Члан овога друштва може бити свако лице, без обапра на пол, веру, народност и држављанство. Чланова пма утемељача по добротвора. Утемељачи су ониџ, који положе друштвеној касп најмање педесет — 50 — динара. Добротвори су онп, који једном за свагда положе најмање пет стотина — 500 — динара.

Члан 12:

Као приложници овога друштва сматрају се сви они, који помажу друштво било у новцу било у стварима. Прплози њихови објављиваће се преко новина на крају сваке годпне,