Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ 865.

Члан 18.

Друштво има 5 својих повереника у свима варошима, варошишцама 1 општинама, чија ће имена одбор преко новина објавити.

Дужност је повереника да прикупљају улоге чланова пода их шаљу главном друштвеном благајнику у Београд, који ће оверене квпте на примљене суме пздаватп,

Сем тога, повереницима је дужност, да живом речју пораде у својој околини на остварењу ове хумане устано е п да пзлажу корист п љ овога друштва.

Члан 14.

Друштво ће имати књигу Споменицу, у којој ће бележити пмена свију својих досротвора. Ова ће се књига чувати у друштвеном стану, и читаће се из ње имена добротвора о главним друштвеним свечаностима. Сем тога, имена свију добротвора, поред јавног публиковања, биће урезана златним словима у мраморну плочу, која ће стајати у стану друштвеном на видљивом месту. Имена пак оних добротвора, који даду друштву преко 1000 динара, биће урезана у мраморну плоч , а сем тога, њихове ће слике бити намештене у сали друштвеној, да п потомцима нашим буду на видику, те да се сећају племенштих душа, које су на олтар ове милосрдне установе приложиле обилате прилоге

Члан 15.

Окрузи, срезови, општине и корпорације, ако дају најмање шест стотина — 600 — динара сталне помоћи, имају право да у почетку сваке школске године упуте у друштвени дом онолико глухо-неме и слепе деце, колико то одреди Упратни Одбор пре почетка нове школске године, а са обапром на целокупне трошкове око издржавања п школовања деце.

Члан 16. · Српека држава, као највећи добротвор овога друштва, има право. врховног надзора над свом економском страном друштвенога дома Она враши то право преко сталног државног надзорника.

Члан 17..

Издржавање и васштавање деце биће интернатско. О пзузетцима решаваће Управни Одбор.

Члан 18.

Деца имућних родитеља плаћаће одређену суму на падржавање, а сиромашна примаће се у дом бесплатно према средствима друштвеним само из Крлљевпне Србије.

У овај завод примају се деца оба пола, без разлике веропсповеди.