Učitelj

ПРЕДАВАЧ

ПЕНЕТА СДА РЈУ ЧЕАТЕЉУ (СВЕСКА ЗА ЈУНИ)

иу

пе

МОЛИТВА ГОСПОДЊА

ПРЕДАВАЊЕ ЗА 1. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ —6—

Шта смо сад радили пре учењаг (Модили смо се Богу“), — Шта радимо после учења2 И тала се молимо Богу, па идемо кући. — За што пдемо у цркву педељом и празником 2 — Шта радите код куће пре ручка, после ручка, пре спавања и после спавањар Ко вас учи овде да се молите Богур А ко вас учи код куће. – Кога имаш код куће — кажи тиг (Оца, мајку, брата, сестру, стрица, деда .... А пма ли твој отац оца А је ли твој деда имао оцаг — Имају ли н ови други људи своје оцеве. — Ето видите децо, сва деца п сви људи пмају своје оцеве, али сви ми заједно имамо једнога оца, који је прве људе створио. Зна ли ко од вас, како се зове тај наш заједнички отацр — Бог. — А. шта смо Богу ми сви кад је он наш заједнички отац. — Молите ли ви вашег оца кад оћете нешто да вам даг Па тако псто морамо да молимо ин нашег заједничког оца — Бога — кад оћемо што да иштемо од њега, или да му што ка. жемо. Има једна молитва којом се молимо Богу. Слушајте ја ћу сад да вам кажем ту модштву па да је упамтите, јер ту молитву треба сваки човек да зна. Оче нали, који си на небесима ит д. (Ваља изговорити сву молитву српским товором, ради утиска, који треба да ђаци добију од цедине, јасно наглашавајући сваки одељак прекидањем. Казаће им учитељ да је та модптва лака, да треба сваки да је научи и да ће је моћи научити сви који успазе, па је онда поделити на одељке и сваки одељак засебно на часовима. утврђивати).

Коме се молимо ми овом молитвом. За што Вија називамо оцем2 Где се налази Бог. (Овде објаснити да Бога има свуда, али се највише налази изнад нас — на небу). Тако је, за то ми и кажемо свето уједно овако: „оче наш, који си на небесина“. Како сам казао понови ти ти тиг

..

5) Ако је школа са више разреда, онда старији равреди читају у почетку молитву, и 1. р. познато је да се пре и после учења моле Богу; ако ли је само 1. р. онда им је познато од понаваца ово што ће се питати; немадне ли ни њих, онда наступа саопштавање учитељево.