Učitelj

667

Текст на српски језику ваља добро утврдити ма припрема и утврђивање појединог текста трајали целога часа, па тек после преводшти на словенски текст, ма то било п другог часа.

Да ли се у цркви, у црквеним књигама, чита овако као што ми говоримо 2 — Разумеш ди ти шта чита учитељ или свештеник у црквеним књигама — Џа јесу ли једнаки наш разговор и читање у цркви Ова молитва чита се и у цркви, па за то ви морате да знате како се она говори и прквеним језиком. Олушајте како се каже црквеним језиком ово: оче наш који си на небесима.

„Оче наш, који си на небесима“ каже се црквеним говором: Отче наш, иже јеси на небесјег. Поновити. Који зна све ово казати црквеним говором 2 Понови ти, ти2 А како се то каже нашим (српским) говором > Поновити ово неколико пута, српски и словенски, на изменце.

Коју славу славиш ти 2 А ти, ти, тиг Пазите: Св. бава, Св. Јован, Св Димитрије, Св. Ђорђе, Св Никода и т. д. били су људи добри, док су били живи чинили су добро свима, па за то су се посветили и вову се свеци, или свети људи. Кад су они свети људи, да ли је и њихово име — свето име! Да богме, њихово је име свето. Па кад је свето пме ових светаца, да ли је п божје име свето 2 Кад је божје име свето, треба ли га говорити свуда п на сваком месту и без потребег Кад треба помињати пме божје2 (Само кад му се молимо и кад хоћемо да се закунемо да нешто право говоримо. Објаснити ово примером.) И у овој молитви мп велимо Богу: нека је свето име твоје. Како велимо Богу за његово пме Изговори то тир ти тиг Сад пазите како се то каже оним црквеним језиком: Да свјатитеја имја твоје. Ко зна ово казати црквеним говоромг Повови ти ти тиг — А ко зна сад то казати вашим говором Изговорити обоје на изменце више пута, док се добро не упамти.

Кажи прву молитвицу, коју смо јуче учили, нашим говором, па настави и ову, коју сад научисте — ти Понови опет нашим говором тиг ти — Кажи то све црквеним говором ти 2 Отче наш, иже јеси на небесјет, да свјатитоја имја твоје. Понови ти Овде ваља добро утврдити реч свјатитсја, 4 то ће се постићи раздвајањем на слогове п гласове и склапањем опет у реч. 4

Ко је старешина у овој школи Ко је старешина у твојој кућиг Ко је старешина у општини“ А ко је старешина у целој нашој земљи Србији“ Илџ, чија је оно слика на зиду Чиј је старешина краљг Џазите ово: Наш владар, зове се краљ, а у неким великим земљама зове се цар. И ми смо некада имали цареве. Земља којом влада — управља цар зове се царство (царевина). Шта ради цар у свом царству 2 (Управља, влада). И Бог управља, влада, целим светом па за то се сва земља зове његово царство, али сви људи на земљи још не верују у правога Бога. Ми желимо да буде његово царство свуда, т.ј. да сви људи верују У Бога, п да слушамо његове заповести, за то му се и молимо овако; нека