Učitelj

69

Све што смо до сад учили од ове молптве кажи црквеним говором ти2 А све нашим говором, — тиг

45

Било једно дете, које се звало Милорад. Он је тек био пошао у школу и једног дана седео је код куће и учио што му беше задао учитељ у школи. К њему дође једно зло, неваљало, лукаво, дете па га почне кушати (шта је то кушати 7) да ли ће Милорад оставити књигу, па отићи са њиме у игру. Милорад се преварш и пође, Близу места, где су се пгралп, било је грожђа и онај певаљалац, лукави дечко, почне опет кушати Милорада, да ли ће поћи да краду грожђе. Милорад се п на то превари, п, тек што откидосте по једап грозд, дотрча газда, чије је било грожђе, п појури их. Лукави дечко побегне, јер је био јачи п бржи; а Милорада газда ухвати и тако истуче, да је једва отишао кући и дуго је боловао, па га је и отац казнио. — Ову причу испричај ти2 — ти

Ко је кога навео на злог Ко је био искушанг Да ли би Милорад био наведен на зло, да није ишао са лукавим дечком Да ли би се пзбавио да је седео код кућег — Кога треба питати у школи шта ваља да радите. — А кога треба питати код куће — тиг Да ли ћете се избавити од зла кад слушате учитеља пи родитељер Кога је требао Милорад да пита. — Па, да је питао, би ли тако рђаво прошао 2

Пазите: једном молитвицом молимо се Богу да нас не наведе у искушење, него да нас избави од свакога зла; та молитвица гласи: 4 не наведи нас у искушење, но избави нас од зла. Како сам казао 2 Кажи ти! ти! ти! (Раздвојити реченице па по једну утврдити, ако се не схвате обе).

А цркв. говором каже се: и не наведи нас во искушеније, но избави нас от љукавало. Кажи први одељак ти, ти, ти! Други — "ти 2 Оба одељка кажи – тиг ти! ти! Нашим говором — кажи ти тиг Сад ћу ја целу очу молитву нашим говором да вам искажем. Оче наш, ноји си на, небесима, нека је свето име твоје, нека дође царство твоје, нека буде воља. твоја и на земљи као на небу. Хлеб нала потребни дај нам данас, ч опрости нам 4у:0ве налив, као што пм ми опраштамо дужтнимцима налимм; и не наведи нас у мснушење, но тчабави нас од зла. Ко зна да понови! Пропитати више њих целу молитву, а после настављајући.

Сад ћу да вам кажем целу молитву прквеним говором. Отче наги.,

ИД. Пропитати као и српски текст.

Од сад пре учења читаћете ову молитву нашим говором, а после учења, кад хтеднемо ићи кући, читаћете је црквеним говором.

Савко Филиновић УЧИТЕЉ.