Učitelj

138 ИДЕАЛНО ПРЕДАЗАЊЕ

да им учитељ, ради тога, умањује сваки умни труд и напрезање. На против, занимања, за која није потребно никакво напрезање, увек ће бити досадна. У овом се погледу деца ни мало не разликују од одраслих: и њима је, тако исто као и одраслима, угодно, када до извеснога резултата, не долазе од једном, не савлађујући при том никаквих препрека, само ако држе да им посао има смисла, а тога увек бива на предавањима учитеља кога воле. Ученик је као и путник који се пење на високу стрмениту гору. Пут му је местимице тежак и заморан, нога му се омиче, и он често пада, али видећи да је са сваким кораком ближе мети, он бадро иде напред, те дошавши на врх, дише лако из пуних груди, осећа да је срећан и задовољан. На жалост, ваља признати, да је у сувременим нашим школама ретко где таква срећна атмосфера. Томе су криви и несавршенство програма, који су с једне стране врло уски; а с друге врло пространи, несагласност дечије природе са школском организацијом у опште и, на послетку, неумешност учитеља.

17. Идеално тредавање василтава и креће напред не само ученике него и учитеље. Доиста, живот даје примере, који по изгледу, противрече овоме: има наставника, који се не само не развијају са временом, него на против, сваке године све више и више заостају, губе сваку самосталност, постају злобни, па често и тешки и педантни или потпуно равнодушнн. Таквим људима, може се рећи са пуно права, није ни било место у школи; ни по својим способностима, ни по својим склоносттма нису они били погодни за наставнике. Свака професија, само ако не одговара оклоности човековој, утиче на њега више или мање штетно, а ова је штетност нарочито осетна на педагошком попришту.

Ода ли се човек с љубављу педагошком раду, нађе ли у њему веће задовољство него ли у каквом било другом, моћи ће се непрекидно усавршавати и ићи напред. Свакодневна ће му пракса давати све више нових знања,