Učitelj

ШКОЛСКЕ КАЗНЕ 141

2 а ПЕН А иннинитаа _а =

му је била сва поцепана, није имала ни половину листова. Рекох му да купи другу. Али другог дана он дође без књиге. Вели: нема мати да му купи. И одиста мате му је пука сирота. А није ни право, помислих ја, да она купи, да она буде кажњена за то, што Д. није: хтео чувати књиге.

__ И не треба да ти купи, баш и да има, рекох ја Д. — Кад си сам књигу упропастио, треба сам и да је купиш. Немој више ни тражити од мајке, ного да купиш сам.

— Како ћу купити7 Немам пара, вели ђак.

— Да зарадиш како знаш, одговорих му ја. — Ето, иди те доноси ком суседу воде, понуди се да што послушаш, да, што радиш, па што од тота добојеш, чувај док не стечеш динар за читанку. Тако је и М. купио атлас. (А одиста тако сам натерао другог ђака да. купи књигу коју је изгубио. Он је нешто зарадио сам, слушајући друге, а нешто му је, мислим, отац дао).

Д. ућута. Али др. часа читанке опет не беше. Вели ми:

__ Нисам могао ништа да добијем. Немам кога да слушам, 4 ја бих.

Е, сад шта да радим7 помислих. Њега бих натерао да заради читанку, али, кад не може, треба ли да остане целе године без књиге“ Ја сам имао још неколико читанака, јер сам требовао за благодејанце 2, 3 комада више, за сваки случај. И могао сам му дати другу књигу; али би то било неправо и рђаво с васпитне стране. Зар он да цепа, а општина да даје; зар онај, који не чува, да добије две, а који чува — једну, и зар он сад да има нову. а чуварна деца. стару Не, то не иде. Он мора зарадити сам, рекох у себи. Нека види како се мучно тече, па ће после боље чувати. Њему, као сиромаху, баш је потребније да уме чувати што има. Смислих и урадих ово:

Кад пустих ђаке кући, рекох Д.:

— Ти ниси читао, кад су ови читали, остани сад да читаш.

— Немам књиге, одговори Д.

— Да је набавиш. ;

— Како ћуг

— Како знаш. Кад си умео поцепати, ти сад смисли како ћеш је стећи, реких и одох.

Д. остаде у школи, а ја зовнух служитеља у ходник и казах му за што сам оставио Д. За тим му наредних, да мало после уђе у школу и да пита Д. за шта је остао. Кад му он каже, нека се, бајаги, сад и служитељ тешка, па онда нека се упустеу саветовање како би Д. могао зарадити динар за читанку. На послетку нека му