Učitelj

МЕТОДОЛОШКА НАЧЕЛА 131

одређене мете, кад се употребе вештачка средства, али сувишно вештачење не даје поузданих ресултата.

5) Начело вежбања упућује нас на савлађивање препрека и на употребу згодних средстава за то. При васпитавању много се ради на вежбању духовних и телесних снага, те се тако долази до неких тековина, које се огледају у развијености психичне и физичке снаге и у сталности моралних и корисних навика.

6) Начело истинитости одређује правац пута и међусобни однос сапутника. Васпитавање тежи за истинитошћу у науци и уметности, и за искреношћу у друштвеној заједници. Искреност и поверење потребни су нарочито у односу између васпитача и васпитаника.

7) Начело интересности представља пријатност путовања кроз лепе пределе. И васпитање нас води кроз такове привлачне области — научне и уметничке. Интереси сазнања и учешћа тако су разноврсни и јаки, да они кроз цео живот заузимају наш дух; само треба у доба младости положити добар основ за њих.

Сва та начела примењују се највише у настави, после при непосредном васпитавању осећања, и воље, и најпосле при васпитном поретку. По што се овако начело посебно објасни, онда се може боље видети и примена истога у појединим одељцима Педагогике.

По овим начелима управља се и васпитање читаве младе генерације, па и образовање целога народа. Млади нараштај, који се спрема, да у друштву и држави замени старији нараштај, не може се, без великога, сопственога труда и напора и без самосталнога рада, уздићи на виши ступањ културе и цивилизације од онога, на ком је био старији нараштај. Необразован народ мора поступно да се усавршује кроз многе године и векове, док дође до образованости. Млада држава треба, да усредсређује своју снагу, наизменце, на одбрану своје земље, на утврђење правнога,

поретка, на подизање материјалнога благостања, на развидж