Učitelj

139 | МЕТОДОЛОШКА НАЧЕЛА

так духовне културе. У овом развитку она треба да напредује природно, без сувишнога подражавања другим народима, чији су обичаји, характер и прилике друкчији, и да при том чува и усавршује народне врлине, а да мало по мало искорењава народне мане. Томе ће највише помоћи вежбање и јачање оних индивидуалних и социјалних сила, које ће бити од опште користи. Искрени односи у заједничком раду, основани на начелима права и правде, слободе и доброте, помоћи ће развијању ваљаних характера и утврђивању јединства и слоге у друштвеној заједници, што је нарочито за наш народ неопходно потребно.

На тај начин добиће општи и виши интереси превагу над

личним и себичним интересима, те ће сваки образован члан друштва радо учествовати у друштвеним пословима.

Из овога се види, да и у методологији има везе између индивидуалне и социјалне Педагогике, као и у педагошкој телеологији.“)

~

дон Е-<>-<> О. “

ИДЕАЛНО ПРЕДАВАЊЕ

ПЕВА Сара Е4е

(СВРШЕТАК)

19. Свако предавање треба да развија тројакну умну радњу: 1. познавање истине, 2. њено исказивање и. 3. њену примену. Рђав је педагошки метод, који се састоји у томе да се у једном предавању изговори маса новога материјала, наставнога, па да све он по том прежваће два, или три часа. Само онда, кад се пази на ове три погодбе, предавање може задовољити захтеве, формуловане уђу ги 8 т.ј).

_ развијајући на разне начине умне силе ученика, потстицати

и подржавати код њих интересовање за оно што се предаје и престављати у исто време једну заокругљену целину.

' #) Писац овога чланка спрема за штампу Општу Џедагогику, из које ће се неки одељци штампати у «Учитељу». -