Učitelj

И ЊУ МР

164 ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

на свету таштина, јер ништа не пружа трајне среће. Па ипук је сујета тако јака, да јој сви, мање више, подлеже. Али опет је женскиње више склоно да се тој слабости преда, но мушкиње. И такво је женскиње не само свакоме досадно, већ је много пута и веома штетно по домаћи живот. (Наставиће сеј.

Даље је садржина овог броја: Разлика једнаких облика по акценту (наставак); Дрварина народним учитељима; ТХ. Главна скупштина „Савеза хрватских учитељских друштава“ (наставак); Трећи састанак вероучитеља (наставак); Школски преглед; Рад хрв. учит. друштава; Весник. Уз овај број иде и 11 број „Књижевне смотре“, која један пут месечно излази. :

Нови Васпитач. Ојган за педагошку књижевност. Уређује и издаје Мита Нешковић. Година УП. Излази у Н. Саду један пут месечно. Годишња цсна 8 дин. >

Свеска 1Х., за месец септембар 1894.

Педалогија је наука. Јов. Јанко Кнежевић. — Писац излаже како се и код педагогије налазе све особине, којима се наука у опште одликује; па из тога изводи да је педагогија наука.

Стварна настава у шетртској школи. Пише Г'. Војнов. (Наставак). — У овој су свесци одељци: бравари, пушкари и тополивнице, лимари, сајџије. Ови члапци садрже кратку историју развитка ових заната.

Школе у разним државама. У овој су свесци три прегледа: више образовање женских у Енглеској, школе у Шведској, школе у Норвешкој. Ови кратки прегледи обухватају најкрупније карактеристике. После овог још долазе рубрике: шта пишу наши педагошки листови, и књижевни преглед.

в.) Библиографија.

Сриске народне пјесме. Окупио их и на свијет издао Вук. СтеФ. Караџић. Књига трећа, у којој су пјесме јуначке из средњијех времена. Издање државно. Цена у тврдим корицама 3, а у меким 9 дин.

Вечност, народна бајка, написао Јан. М. Веселиновић. Београд: Издање књижаре Велимира Валожића. Цена 0:50 дин.

Летопис Матице Српске, уређује А. Хаџић. Књига 280. Свеска, четврта 1894 год. Нови Сад.

Дело, лист за науку, књижевност и друштвени живот, св. октобар, четврта књига. Уредник Ст. М. Протић. Цена: на годину 16, по године 8. четврт 4 динара.