Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 168

Први део заузима готово две трећине књиге (од 5—50 стране). док је други део много мањи (од 51—77 стране). Ово је у осталом сасвим природно према циљу књиге. У првом детињству (сисанче, доцније детенце; које тек ходи и почиње да говори) и мора највећа брига бити обраћена на телесно васпитање.

() садржини књиге немамо шта много да речемо. У књизи је пуно разноврсних поука, са којима свака мати треба, да је упозната. Али о изради књиге имамо шта да кажемо.

„Педагогија је наука о васпитању.“ Тим речима госпођица Симиђева започиње своју књигу. Међу тим у књизи су само сабрана поједина практична упуства, без икаква помена о општим начелима, васпитања, тако, да књига и не личи на излог науке какве, већ се много пре можете сматрати за енциклопедију, зборник. Да, системско излагаље општих начела и закона — то је поглавита карактеристика науке. Не споримо вредност практичких упустава, што чине садржину ове књиге. Али за што ди се пре тога не рече ма колико о томе: шта се под васпитањем разуме, шта је циљ и која су средства васпитања% За што да се макар у кратко не помену поглавита, васпитна начела: природност, паралелни развитак свију особина, којима се одликује идеални човек и др.2 Зашто да се не спомене како васпитање. према узрасту. може бити материнско, школско и самоваспитање, и како се ова књига само оним првим бавиг У опште — зашто г-ђица Симићева овај свој опис није колико толико системски, научно израдила, те да ова „Педагогија« бар личи на науку% И за интелектуални развитак ученица у вишим девојачким школама корисно је да овај предмет уче као науку, у којој се, поред практичких упустава, излажу и општа начела, која утичу на развитак ума.

Поред свега тога практичка упуства, што чине садржину књиге могу бити од користи српским матерама, којима с тога и препоручујемо ову књигу. |

а

6) Реферати о педагошким листовима

Харгедак. Педагошки лист, који у Загребу излази три пут месечно, а издаје та „Хрватски педагошко-књижевни збор“.

Бр. 31, 1. Новембра 1891 год.

На првом је месту расправа: Како треба да се удеси васпмтање женскиња. према Фенелоновој речи: „Од ничега код девојака не треба зазирати толико, колино од таштине.“ Од учитељице Марије Куничић. — Пре више хиљада година рекао је мудри Соломон, да је све

1