Učitelj

190 УЧИТЕЉ КАО ГРАЂАНИП

их будућа поколења благосиљају% За што бар да не оставе добар спомен о себи, кад су на овом свету понајвшше мученици-злопатници 2

ж

А сад да завршимо. Учитељ, по нашем мишљењу, треба да буде у главном културни радник. Непрестано треба да му је пред очима уједињено и културно снажно Српство. То треба да му је идеал, који га целог живота одушевљава. Према том идеалу треба као грађанин да ради. И да би му тај рад био успешнији, треба да забаци ситну политику и да се одрече партизанства и агитовања за по„литичке. партије.

Да наглавимо још да учитељу, поред свега што као грађанин буде радио, ипак школа треба да је главна, брига. 'Ово напоменусомо с тога, што некога може какав рад ван школе толико занети, да батали рад у школи. А то је штетно, јер и рад у школи — припремање новог поколења _да буде боље но што смо ми — један је од најплеменитијих послова, којим се народ духовно уздиже и усавршује.

Главне мисли, напред изложене, можемо свести у ове три тачке:

1.) Сриски учитељ као грабанин треба да ради оно, чиме ће се припомоћи културном оснажењу нашег народа. и чиме ће се припремати поље за уједињење Српства.

#.) Па политичком пољу — учитељ у Србији не треба. да буде члан ни једне политичке партије, нити да агитује за коју од њих.

8.) Дужности, које има као грађанин, учитељ треба. да.

врши само у толикој мери, како то не би шнодило раду у школи.

Покушаосмо да решимо једно важно питање. Можда у нечем и нисмо погодили прави пут. Очекујемо да још неко рекне своју реч о овоме деликатном питању — да ако искреним договором дођемо до истине.

јр. СТОЈАКОВИЋ.