Učitelj

6 РЕВИЗОРОМ У ШКОЛИ

а лр

Није то било код нас; наје реч о српској школи, ни о нашем ревизору. У туђој држави, познат са школским ревизором, похолио сам с њиме првих дана месеца маја, мушку основну школу у једној варошици. Желео сам да упознам учитеље и њихов рад, а још више ме је интересовао дотле непознати ми начин ревизије школске, јер први пут ми се тада дала прилика видети и упознати дужности и рад сталног школског надзорника.

На лепом месту у главној улици, подигнута је врло лепа зграда за женску школу. Мало даље у једној споредној улици, тако је исто лепа двокатна зграда за мушку школу. — Били смо у мушкој школи. Степенице при уласку, као и оне што воде на горњи спрат, широке су, а нагиб врло благ. Ходници су пространи, Учионице су на горњем спрату. На доњем спрату станује школски управитељ, служитељ школски, и ту су још собе за гимнастику. Све учионице су простране, добро осветљене, чисте. Школски намештај леп. Скамије су са по четири седишта и са засебним наслоном за сваког ученика. Обојене су трсковом бојом, само је горња даска затворено-зелене боје. Нагиб је горње даске врло мали, а сама даска довољно широка. За сваког ученика углављена је у горњој дасци мастиовица, која се затвара лименом дашчицом. Скамије су очуване врло добто, без икаквих повреда.

У свакој учионици има по две табле; једна од црне мушеме, а друга је дрвена. Ужљебљене су у својим ногарима тако, да се лако могу подизати и спуштати, а нису ни мало нагнуте. Кал треба спремити таблу за писање, прво један учених брише добро наквашеним сунђером, па онда други чистим убрусом Табла остане сува, без икаквог трага од креде.

(0) табли висе гвоздене куке, о које се окачују географске карте.

Сто учитељев обојен је као и скамије. Са све три стране ограђен је.