Učitelj

С РЕВИЗОРОМ У школе 198

у канцеларију, па ћемо опет у ову исту школу. Онда ће се држати конференција,“

Три дана после прве посете, у суботу, отпутовах опет с ревизором у исту варошицу, у исту школу. Ни један од учитеља није могао знати да ће ревизор опет доћи, али му се морају надати сваког тренутка.

Били смо опет у понекојим, не у свима разредима. У 1. разреду било је писање. Учитељ напише на табли један слог: је, па позове. ђака да прочита, а после сви ученици изговоре гласно исти слог. Учитељ напише други, завршни, слог: лен. Прочита се као и први па онда цела реч. Један ученик изговара на гласове: ј-е-л-е-н. За њим цела школа то исто. Шта је јеленр Јелен је животиња. То понови цела школа. Ученици ваде своје таблице, по уобичајеној команди, и пишу на њима реч јелен. Учитељ пролази између ученика, гледа како пишу, пази на држање тела при писању, и т. д. Тако исто пише се друга реч и цела реченица.

Словарица је у непрекидној употреби.

У свима разредима дисциплина је у ошште врло добра. И ако нема одмора сваког сахата, и ако је одмор краћи него у нашим школама, опет се ретко види на ученицима умор и расејаност. Између часова учитељи су непрестано међу ученицима; учитељи и немају своје канцеларије. Нити се за време одмора чује дрека ученика, нити на часовима да загрми учитељ на којег ђака. Као да су и учитељи хладнији, стрпљивији од наших, а ђаци се несумњиво по домаћем васпитању разликују од наше деце.

По свршетку школских часова, у |! сахати пре подне, искупише се сви учитељи у учионици У разреда, где иза скамије беше намештен дугачак сто. Ту ће се по наредби ревизоровој држати конференција. За сваког учитеља спремљен је материјал за писање.

Поседаше сви око стола. Ревизор у зачељу. Начинише места и мени. |

Ревизор прво примећује, да је посећивање школе ове године неуредније него прошле године. Учитељи праздају то општом слабошћу, неким заразним болестима, јаким ветровима што су преко зиме и с пролећа дували, Ревизор упућује управитеља да му у том смислу поднесе извештај, како би он могао реферисати вишој школској власти: Даље, даје упуства управитељу о вођењу администрације при превођењу ђака из школе у школу, како би се увек могло тачно знати да ли је свако дете, дорасло за школовање, доиста у школи и у којој.

Еј УЧИТЕЉ 13