Učitelj

192 С РЕВИЗОРОМ У ШКОЛИ

У свакој учионици има умиваоница. Преко умиваонице стоји чист убруе.

Школско двориште је мало, засађено кестенима, те је врло лепа хпадовина. Ту су намештене и неке справе гимнастичке.

Прозори неких учионица гледе у суседне, приватне, врло леле баште. Ваздух је чист и свеж. Око школе свуда је највећа тишина.

Дошли смо у школу око 8, час. пре подне. Сви су учитељи били у својим разредима. Тишина, да се ништа не чује. Ревизор лагано приђе к вратима учионице једне, друге, редом ослушне шта се ради; куцну у врата управитељева разреда, изазва га из учионице, представи ме њему и замоли га да ме проведе кроз све учионице, да ме упозна с учитељима, а он ће остати у његовом разреду. Прошао сам с управитељем кроз све разреде, и само се представио узитељима. Млађи учитељи — а сви су млади људи — мало се убезекнуше кад чуше да је ревизор ту. Вратих се с управитељем у његову школу. Ревизор испитује ђаке из рачуна, што је на реду по распореду. Пита и учитељ.

Прошли смо кроз све разреде, задржавајући се по 90—30 мин. Учитељ пропитује ученике из предмета који хоће ревизор, из партије коју ревизор обележи. Док учитељ пропитује, ревизор бележи у своју књижицу потребне му податке и примедбе за рад учитељев. Ревизор се уплеће у питања кад год хоће, сам пита, а чим он престане, учитељ продужује.

Сваки учитељ води, по пропису, дневник рада, у који уписује сваке суботе шта је из ког предмета за ту недељу прешао. Ревизор кад дође у школу, не пита шта је учитељ из ког предмета предавао, него, по дневнику, захтева да се пита извесна партија или сам то чини, а у исто време цени по дневнику: хоће ли учитељ моћи) на време свршити програм из сваког предмета.

Према ђацима ревизор је благ, чак прави и прикладне досетке, нарочито кад који ђак не прочита правилно коју реч. Према учитељима је озбиљан, ни с једним и не говори ништа, али није ни охол. Учинило ми се ваљда само — да је према учитељици П раз. пажљивији и као нежнији. Беше то девојка, још млада, стасита, прилично милолика; носила је наочаре.

Последњи час беше гимнастика у У раз. Има у нас доста школа у којима је војно вежбање боље него у овој школи.

Пред подне вратисмо се из школе, Ревизор ни једном учитељу

ништа не рече. Ја га упитах о томе. „Дођите, вели, у суботу к мени.