Učitelj

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД 907

Учитељи имају моћна утицаја на народни живот, јер душа је детиња као лист на ком још ништа није било писано, па што учитељ ту напише, то се не избриса целог живота.

„ја сам раније рекао: у чијим је рукама школа немачка у његовим је рукама будућност.“

ж

у Француској је држан у месецу априлу учитељски конгрес у Тулузи.

Расправљана су на овом конгресу разна питања: о положају учитељевом, 0 платама њиховим, о одговорности њиховој кад се ученику деси што у школи или за време одмора; о давању одлика, о школским свечаностима и т. д.

Неке од жеља учитељских већ су задовољене расписом министарским, којим се ослобађају учитељска деца од плаћања школарине у лицејима и колежима, и законом о регулисању плата, који

је објављен 25 јула 1898 год. (Аптцалте де Гепзеујпетет!.)

је ли педагогија наука2

Питање, доиста веома важно. Сваки онај, који се педагогијом бави, треба да је с тим питањем на чисто. С тога и хоћемо о њему да кажемо неколико речи.

У септембарској свесци „Новог Васпитача“ наштампан је чланак „Педагогија је наука,“ од дов. Јанка Кнежевића. Поред осталог писац износи како су нужни за сваку науку: чула, свесност, аналогија, закључак, индукција, дефиниција, класификација, идеализирање, субјект, предмет, метод, средство и др. Све се то налази код педагогије, и с тога је она наука. Краће би могли ређи: наука је систематисано знање (јер искуство у обичном смислу, несређепо знање, није паукај; према томе педагогија је паука.

Овај свој чланак писац је штампао поводом тога, што је уредник „Новог Васпитача“ раније, приликом штампања једног другог чтанка Ј. Ј. Кнежевића, а код речи „педагогија је наука,“ ставио примедбу: „Ово још није одлучено како треба.“ Ту је уредник мислио на чланак, који је у „Новом Васпитачу“ за 1392 год. штампан пол насловом: „Да ли је педагогија наука“ од д-ра Вајголда, окружног школског саветника.

Овај други писац налази да педагогија, каква је данас, не може се сматрати као наука у пуном смислу речи. По његовом мишљењу у инвентар сваке науке спада ово двоје: извесна сума сигурнога