Učitelj

212 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

И. Изелин-а, педагошки списи заједно с његовом писменом преписком с Јов. Кастаром Лаватером, Улисом од Салиси Ј. Г. Шлосером. Приредио др. Хуго Геринг. Изелинова биографија од др. Едуарда Мајера. ! св. Цена 3 м. лепо повез. 4 м.

Џон Лока, мисли о васпштању. Превод и објашњење од др. Е. Салвирка. ! св. Цена 2'50 м., лепо повез. 8:50 м.

Фридриха великог, педагошки списи м говори с објашњењем од др. Јургена Бона Мајера, професора Филоз. и педагогије на универзитету у Бону. | св, Цена 3 м., лепо повез 4 ом.

Жан Пола Фридриха Рихтера, Левана с пед. чланцима из других његових дела. С биограФијом његовом од др. Карла Ланге-а П. изд. | св. Цена 3:50 м., лепо повез 4:56 м.

Фенелон и литература женског образовања у Француској, од др. Е. Салвирка. ! св. Цена 3:50 м., лепо повез. 4:50 м.

Р-та К. У. Мауег-а, немачка грађанска школа. Писма једном државнику. Приредио Е. Еберхардт. ! св. Цена 1:50 м., лепом повезу 290 м.

Апоса Коменског, Зсћоја Гадиг т. ј. шнола као игра. Превод од Виљема Бетихера. ! св. Цена 3 м., лепо повез. 4 ом.

Рг. Мартина Лутера, педагошки списи и говори. Из нових дела скупио, једним уводом скупа окарактерисао и изнео др. Х. Кеферштајн. | св. Цена 3 м., лепо повез. 4 м.

Е. Г. Салцмана, одабрани списи. С описом Салцманова живота од Е. Ахермана, директора више дев. школе и семинара за учитељице у Ајзенаху. 2 св. Цена 5 м. лепо повез. Том.

Милтон-а, педагошки списи и говори. С уводом и напоменама од др. Јургена Бона Мајера, проф, Фил. и пед. на унив. у Бону. ! св. Цена 75 Ф., лепо повез. !:50 м.

Рт. Виљема Харниша, одабрани педагошки списи, С уводом и напоменама од др. Фридриха Бартелса. ! св. Цена 3:50 м. лепо повез. #50 м.

После ових дела изаћи ће скупљени спаси Дистервега, Фребела, Ф. А. Волфа, Ратиха, и др. ускоро.

Од свију ових књига могу се само поједине свеске или само дела појединих писаца поручивати.

Угледајући се на овакве и др. сличне библиотеке, зар не би смо могли размислити о могућности, да се и код нас оствари и осигура „педазошка библиотека“, која, би нас упознала с великим напрецима, који се сваки дан чине у овој науци, јер ево Немци се труде, да у прошлост педагошких идеја до најситнијих ситница продру, а ми се још ни са садашношћу нисмо добро упознали !

Јена. Ок.