Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

а) Реферати о књигама

Најобичније грешке у настави и васпитању школском, написао Ј. Миодраговић. — Државна штампарија — Београд — 1894. Страна 256 обич. осмине — Цена ' (2:50. дин.). —

Српска педагошка књижевност обогаћена је у овој години неколиким ваљаним и корисним делима, међу којима је у првом реду и дело „Грешке у настави“ од Ј. Миодраговића.

И ако сам убеђен, да се само негативним путем — тражењем грешака — не могу научити ни ђаци учитељске школе ни неспремнији учитељи (којима је ова књига намењена) него да се до највећега савршенства у свакој вештини, паму „вештини над вештинама», како то писац назива, у предавању и васпитању, могу чинити велики успеси највише угледањем на боље раднике; опет ову књигу поздрављам и сматрам је за велики добитак на пољу педагогике и методике.

У њој ће сваки наставник наћи многобројне примере обичнога грешења при настави и васпитању. Сви су примери вешто истакнути и поређани у групе ради бољега прегледа. Но није само то за похвалу. Код већине примера писац је изнео разлоге за што је који погрешан, а код многих и како је требало радити, па да се не греши.

У овој књизи наћи ће и спреман и неспреман наставник бар један крајичак огледала своје школе, свога рада.

У овој великој маси погрешака и најбољи учитељ наћи ће пуно својих неупутних поступака, које је често превиђао и на које се навикао тако, да су му постали сасвим обични. Тек пошто пажљиво прочита ову књигу, он ће те наивне и обичне погрешке уочити и осудити.

Нарочито су ове „Грешке у настави“ корисне усамљеним сеоским учитељима, који не могу никада тако запазити своје махне, као што би их запазили другови — учитељи — који са њима раде. У такој прилици ова књига може заменити и најбољега друга. Исто тако ова