Učitelj

БЕЛЕШКЕ И НОВОСТИ

—<-+——

У корист учитељског дома. Главни Одбор учитељског удружења на свом последњем састанку решио је: да се изда једна серија књига, која би послужила за дечју лектиру и којом би се могли о испитима награђивати ученици свију разреда основних школа.

Намера је Одбору пробрати дела. која би једром садржином и лаким стилом потпуно одговарала добу и узрасту дечјем.

Овим би се уједно постигло и то, да се многа неподесна дела истисну из дечје књижевности.

Сва би се ова делца продавала у корист „Учитељског Дома“.

За похвалу. У срезу кључком, округу крајинском, сви наставници-це, уписали су се за чланове учитељског удружења и претплатили су св на „Учитељ“. Нека је срдачна хвала свима и вредном председнику г. Ђ. Којићу. Дај Боже дасеи остали учитељи-це угледају на чланове овог вредног збора !

Варазне марке. Наши читаоци већ знају на колико се начина. штре и могу да преносе разне заразне болести, али сумњамо, да су знали, да се оне и помоћу поштанских марака распростиру. О томе је поодавна у једном енглеском санитетском часопису изашла једна вест, којом се тврди, да марке поштанске преносе заразу, ако их болесници влаже врховима својих језика и прилепљују на писма којима траже какве одговоре, или ако поштанске марке буду стајале у собама, где су болесници, и на тај начин буду приступачне мијавмама, што се са болесника разилазе по соби. Веле да је било и неколико случајева разболевања на тај начин. КЕ

Трговина са серумом. У Брислу се продаје серум по 20 ди-

нара доза од десет грама. То је онај бр. 3. најјачи и најбољи из. Немачке.

Један новинар израчунао је колико кошта тај серум. Тако серум берлински, добија се од коња који вреде до 200 дин. од прилике. Храна коња, који не ради, стаје у Немачкој 2 дин. дневно, а треба три месеца, значи 150 дин., и 200 коњ, значи 380 динара.