Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

| | ~

Темпераменат се ствара у првој, али се јасно опажи тек у другој години, када се већ могу да разликују деца Флегматична од деце холеричког или деце»сангвиничког темперамента. Први знаци говора јављају се пошто се већ образују неки појмови, а то је на крају прве или у почетку друге године. Тада се јавља способност појимања аналогије, те дете многе сличне ствари назива једном истом речју. На крају друге године дете већ може да каже по нешто. У то се доба, развија љубопитство. На крају 2-ге годипе јавља се морално осећање, у облику представе о добром и рђавом, дозвољеном и не дозвољеном. У 3-ој и 4-ој години код деце се јако развија способност посматрања и на њих јако утиче спољашност. Тада лако уче туђе језике, доцније све теже.

Даље писац говори шта ваља радити, те да се психички развитак правилно врши. У добу до 6-те године велику важност даје. играма. Још тада треба приучавати дете да влада својом вољом и да трпи непријатност, треба у њему снажити добре наклоности, развијати љубав према истини. Ово доцније и школа треба да врши. Тада су родитељи дужни да код детета, напрасно лишеног слободе, одржавају природну веселост, од које много зависи еластичност ума. А непрекидно треба обраћати пажњу и телесном развитку.

в.) Библиографија.

Пољопривредни календар за просту 1895 год. Година ХИП. Издање српског пољопривредног друштва. Уредио Паја Т. Тодоровић. Београд — државна штампарија. Цена 0:50 дин.

Христова наука — приче и беседе Христове. За ученике 11. разреда израдио Јов. П. Јовановић, учитељ. Београд. Цена 0:40 дин.

Свети Сава — календар за 1895 годину. Други течај. — Илустрован са 20 слика. Забавни и поучни део уредио Андрија М. Матић, гимназ. професор у Новом Саду. Штампарија и наклада књижаре Лав. Хартмана у Загребу. Цена 30 новчића (0:70 дин.)

—<>———————-