Učitelj

ПРАВИЛА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА 223

Годишњи улог плаћа се најдаље за 2 месеца по образовању тога збора.

Чл. 6. Редован члан удружења може бити и учитељ и учитељица у миру.

Чл. 7. Редовни чланови имају право:

а) предлагања, интерпелисања и решавања, право да бирају часништво, и да могу бити изабрати за часнике на месним зборовима и за изасланике на главну скупштину удружења;

6) редовни члановн после редовног улагања од 2 — две — године имају права на друштвену помоћ у пужди;

в) редовни чланови добијају дружински лист за '/ цене ниже од обичне цене. А из дугих српских земаља ако су учитељи редовни чланови, добијају лист у пола цене.

г) породице умрлих редовних чланова имају права на не ску помоћ.

Чл. 8. Члан добротвор је онај, који друштвеној благајни положи најмање 100 дин; утемељач: је онај члан, који положи друштвеној благајни (50) педесет динара.

Ако је члан добротвор или утемељач учитељ или учитељ у миру, има сва права редовних чланова, а његова породица пл права на помоћ. Учитељи и учитељице добротвори и утемељачи не плаћају улог редовних чланова. .

Чл. 9. Почасни чланови удружења могу бити оне личности. које су својим радом заслужне за просвету у ошште, или посебице за „Учитељско Удружење.“ Почасни чланови бирају се тајним гласањем — без дебате — на скупштинама удружења, и то на предлог кога збора или Глав. Одбора.

Чл. 10. Члан помагач је сваки опај грађанин и грађанка, који уложи на годину најмање 5 — пет — динара.

Чл. 11. Чланови почасни, утемељачи и помагачи који нису учитељи, имају право саветовања и дебатовања како на меспим зборовима, тако и на скупштинама.

Чл. 12. Чланови почасни, добротвори и утемељачи добијају од учитељ. удружења диплому на чланство. И почасни чланови као и утемељачи добијају бесплатно сва дружинска, издања осим листа.

Чл. 18. И редовни чланови и помагачи губе право на чланство, ако не плате улог за 2 месеца дана. У томе случају губе и сва права која су дотле имали.

11. Месни зборови.

Чим се у некој околини (општини, срезу или округу, нађе најмање пет (5) учитеља и учитељица, који би вољни били ступити у „Учитељско Удружење“, они ће одмах образовати месни збор, изабрати управу: председника, његовог заменика, деловођу, 6 благајника и једног до три одборника. По избору управа ће најдаље за [5 дана известити о томе Главни Одбор. Ако у околини нема збора, могу се појединци уписати за члана, и код Главног Одбора.

Чл. 15. Управа се бира већином гласова на годину дана.

Збор се обнавља и бира управу сваке године најдаље до !. Јануара.