Učitelj

ПРАВИЛА УЧИТ

ЉСКОГ УДРУЖЕЊА

Чл. 16. Збор се састаје по потреби, на позив свог предселника, управе, или кад то затраже најмање три члана месног збора.

Чл. 17. Седнице су зборова пуноважне, кад је присутно пола чланова меснога збора, а решења доносе се већином гласова. При равној подели гласова. решава она страна на којој је председник. Ако се први пут не могне решавати због недовољног броја гласова,

2

други пут решава се на збору са онолико чланова, колико их буде дошло.

Чл. 18. Зборови ће:

а) приређивати угледна предавања, удешена за ђаке основних школа ;

6) израђивати расправе из области разних наука, и критички их на збору претресати;

в) приређивати јавна предавања потребна члановима збора и околини ; села, забаве и беседе;

г) радити на оснивању Фонда за сиротне ђаке, и на установљењу својих и школских књижница за децу;

д) улагати особиту бригу ирад у свестрано проучавање школе, околине и народног живота, и прибирање материјала за наставне збирке и учила, и

ђ) припремати за скупштину удружења предлоге о питањима, која се тичу основне школе и учитеља. ;

Чл. 19. Управа месног збора даваће мишљење Главном Одбору о давању привремене помоћи члановима или њиховим сиротним породицама. Давање сталне помоћи решава, скупштина.

Чл. 20. Управа месног збора извршује сва решења свога збора, прикупља улоге од својих чланова; рукује зборском књижницом и осталом имаовином, за што је одговорна пред земаљским судовима. Чини нужне припреме за збор, коме је дужна у другој половини месеца Маја поднети годишњи извештај о целокупној радњи збора, и о прегледу зборске касе, па пошто јој збор одобри сав њен рад, шаље та извешћа Главном Одбору.

Чл. 21. Сав новац који дође у зборску касу било од улога редовних чланова или утемељача, као и од забава или других прихода, шаље се Главном Одбору, а за административне трошкове зборске оставља се '/, од улога редовних и помагача чланова. |

Новац од улога чланова утемељача и приход од забаве не сме се трошити, него се мора уносити у „Добротворни Фонд“. Из „Добротворног Фонда“ Главни Одбор сме само приплод трошити.

Чл. 99. Рачуне месног збора мора управа збора послати на преглед и одобрење Главном Одбору до !. Јуна. У

Чл. 23. У случају да месни збор престане, онда сва имаовина, тога збора остаје Главном Одбору на руковање, а ако тада не би било Главног Одбора, онда школском одбору у месту у коме је постојао месни збор. Главви Одбор или школски, биће дужни вратити сву имаовину престалог збора поново образованом месном збору у тој околини.