Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 319

Одбор реши да се упита и г. Путниковић, хоће ли да уступи удружењу своју књигу „Ђаковање—Царовање«“ под условом, да половина чистог прихода иде у каси учит. удружења.

Питати зборске управе слажу ли се са овим мишљењем Глав. Одбора и колико би могли од које књиге распродати у кругу свога одбора.

ТУ.

Прочита се писмо гг. Ћ. Којића и В. Савића, учитеља, којим моле Гл. Одбор да им се из књижнице шаљу три руска журнала на читање, па ће их, веле, вратитити књижничару на скуџштини у Пожаревцу. Одбор реши: да им се ови листови не могу слати на прочитање, јер су већ узети на читање. А по правилима о дружинској књижици, која је пропшсао Гл. Одбор у прошлој години, ови би се журнали а и др. књиге, могли дати на читање само на 3 месеца, а не до скупштине.

' Са овим је састанак закључен.

Председник Главног Одбора,

Мих. Јовић Деловођа,

Стев, У. Ђорђевић.

Х. Састанак Држан 1. Децембра 1898 год.

ТЕ

Чита се писмо г. Г. Ранковића, председника збора лепеничког, којим извештава Гл. Одбор: да су намерни да код рачанске школе подигну један мали расадник америчке лозе, који би био за углед целој околини. Ту би видели и научили како учитељи тако и остали како се америчка лоза сади и калеми. Одавде би учитељи узимали калемљену лозу и у школским баштама са ђацима садили и обделавали. Моли Гл. Одбор да поради код г. министра народне привреде или код Пољопривредног Друштва да збор добије 1.000— 2.000 ком. некаламљино америчке лозе и једно лице вешто каламљењу америч. лозе, да обучи чланове збора сађењу и каламљењу америчке лозе. У исто време пита Гл. Одбор: могу ли у корист подизања расадника. приредити коју забаву.

Одбор реши: дасе умолиг. министар народне привреде за одобрење да се потребна количина америчке лозе шаље бесплатно свима