Učitelj

318 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Т

Пошто се увидело, да је непрактично продавати „Учитељ«“ на свеске, јер се кваре комплети „Учитеља“ по што се од неког броја прода више комада, а од неког мање, то Одбор реши: да се од сада „Учитељ<“ не продаје на свеске, већ да се сваки претплати, који хоће да прима „Учитељ“. Ово могу сада учинити и ђаци учит, школе, пошто им се лист даје у пола цене.

ТЕ

Поведе се реч у Одбору о купљењу претплате и чланск. улога, као и о обнављању зборова. Поводом овога питања, Одбор реши: да се известе све зборске управе: да је до садр изишло 4 броја „Учитеља«, да је учињено све, да лист буде достојан представник српског учитељства. Позвати их да скупљају и шаљу претплату, јер се лист неће ником на вересију слати. Који члан не може да положи претплату за целу годину, најбоље ће бити, да за [полгође положи 9. а: 38 1 250 дин.

У исто време позвати све управе, да чланске улоге покупе најдаље за два месеца од уписа и Главном Одбору да пошљу од један пут по 2:50 дин. за свакога члана. Зборови се обављају до ! јјануара, а улови се у овоме случају купе до |! марта. (чл.: 5, [3 и 15 правила).

ВЕР

Да би могли дружинске приходе увећати, Гл. Одбор реши: да се за ову школску годину приреди за сва четири разреда основне школе по једна књига, која би одабраном садржином припомогла и ширењу писмености и знања код ученика основ. школе. За овај циљ требало би узети ове књиге: за ГУ раз. „Ђаковање — Царовање“ од Д. Ј. Путникооића; за ПТ раз. „Истор. песмарицу“ од М. Јовића; за П _раз. „Родољуба“ од М. Јовића, и за 1 раз. „Цвеће“ од М. Јовића.

Ове би се књиге распродавала у течају године, а о испитима . би се могле употребити за поклањање ученицима, са лепим повезом Ове би књиге требало узети за ову годину, а задругу годину расписати конкурс за израду ваљаних књига за поклон ђацима о годишњим испитима.

При решавању овога питања г. Јовић изјави: да сав приход од »„Родољуба« поклања удружењу, а од „Истор. песмарице“ и „Цвећа«“ поклања половину од чистог прихода.