Učitelj

384 УЧИТЕЉСКИ ДОМ

Добротвори би били они родољуби, који би уложили најмање 1000 динара. И они би поред диплома имали право и на бисте, које би се згодно на дому наместиле.

За сада је приход од утемељача око 5000 динара годишње. И ако би се овај приход у случају подизања. дома, насигурно удвојио, опет ћемо рачунати од овога досадању суму у 5000 динара.

Трећи извор за зидање дома био би приход од забава, који се до сада сваке године кретао између 3 и 4 хиљаде динара.

Да узмемо као редован приход мању цифру од 3.000 динара. 5 |

Џетврти извор био би приход од књига и уџбеника за ученике основ. школа. Кад би се Главни Одбор побринуо за добре уџбенике, извесно је да би их сваки министар просвете врло радо одобрио, пошто је њихов приход намењен Учитељском Дому. Нека учитељско удружење изда 10 које књига, које уџбеника за ђаке основ. школа, извесно ће добити од сваке најмање по 1000 динара, што чини годишње 10.000 дин. Оволику цифру може добити удружење и онда, када буде од сваког уџбеника уступило писцу половину добити. Разуме се да. би се ова сума пела и до 15 и 90 хиљада, ако би код писаца, који пишу за децу, било више родољубља и ако би ове књиге бесплатно за извесно _ време уступали Учитељском Удружењу.

Пети редован приход био би издавање наставних учила, које би Главни Одбор прибирао, а које би министарство просвете одобрило. Под овим треба разумети: минералоше збирке, зоолошке слике, слике за очигледну наставу, карте Србије или српских земаља и т. д. Нека приход од овога не претури на годину више од 2000 динара,“ опет би он са остала четири прихода износио годишње 54.400 динара.

Сем ових редовних прихода још би за зидање дома, извесно наше вредно учитељство могло наћи и ванредних прихода од општина, срезова, цркава, школских одбора, и