Učitelj

УЧИТЕЉСКИ ДОМ : 938

појединих родољуба. А сем овога Учитељско Удружење могло би у току од пет година приредити бар два кола срећака, на којима би могло добити најмање 20 хиљада динара.

И да не узимамо у рачун ових 20 хиљада динара, и да заокруглимо суму од 54.400 динара те да је сведемо на 50 хиљада динара — опет ће та сума без садање готовине изнети за пет година 300.000 динара. Ето извора за Учитељски дом.

Из свега овога види се да наше учитељство може подићи дом. Оно то мора учинити, јер је то и у његовом личном интересу......

ж ж ж

Повле десет година ко прође преко Београда извесно ће стати пред једном величанственом зградом, на којој на средини стоји мраморна табла са златним именима оснивача, унаоколо су дућани пред којима су дивни витки стубови, на којима стоје бисте добротвора, а на врху под трећим катом поред других украса, стоји вила држећи буктињу и осветљавајући велика слова, која су овако поређана:

Учитељски Дом

У дом улазе учитељске удовице са натмуреним и забринутем лицем, сувим и изнуреним погледом, упалим образима од невоље, а излазе насмејане и озарене надом, а испуњене благодарношћу према вредним рукама учитељским.

Поред дома пролазе странци и заустављају се пред њим, да забележе у своје нотице и да јаве просвећеној Европи, да су српски учитељи у овоме измакли испред својих просвећених другова.

Поред њега пролазе и стари и млади и сироти и богати и власници и повлушници и у себи помишљају:: Бј

вала нашим Учитељима! Бог да прости учитеља па ро-

дитеља ! Јов.