Učitelj

338 РУЧНИ РАД НА ИЗЛОЖБИ У ЧИКАГУ

изновимо укратко. Из атлантских држава и за тим из савезних држава и градова на југу и центру било је производа, јер се у тим државама највише негује ручни рад. Добрих радова од гвожђа било је из Балтимора, за тим радови од дрвета из црначких школа, дрвени и жељезни радова, из „Мапџа! Тгашпе Зећоој“ и између тих радова неколико физикалних апарата и машина, које су сами ученици израдили. Гошвуше је изложила добре рукотворине од дрвета, ва тим коларске и столарске радове. За тим градови, у којима можда основне школе у највишем ступњу у Америци стоје, Миппеароћа и 56. Раш поред фапоронв и Га Рогје, који су изложили по шведском начину израђене рукотворине од круте артије, дрворезе и жељезне радове.

Из западних држава су били од вредности ручни радови двеју држава: из Апаћа и УУазоћтећоп.

Средње и јужне америчке државе су такође изложиле ручне радове; при томе се може приметити, како је према потребама различних земаља и предмет и грађа различна. Из Мексика је изложио град Рџебја из основ. школе ручне радове од пољудрагог камена оникса. Аргентинија је имала, без сумње, најбољу изложбу ручних радова од свију јужноамеричких држава. Ту су били радови од коже, седларски и столарски радови као и израђени предмети, који се употребљавају у сточарству и земљоделству.

Јалан је такође изложио ручне радове из којих се могло увидети, како Јапан подражава Европи. Ту су била равна, плетива, дрвенарије из мушких школа и примерци олободног цртања по природи на јапански начин.

Од аустралиских држава је Нови Јужни Валес изложио карактеристичне кројачке радове, које су израдиле саме ученице.

Француска, збирка радова на изложби била, је врло мала али врло брижљиво одабрана. Француска је велики конкуренат Немачкој у погледу основног школовања, а што се тиче ручног рада, Француска, је претекла Немачку. У Аме-