Učitelj

РУЧНИ РАД НА ИЗЛОЖБИ У ЧИКАГУ 339

рици почиње већ процена и мишљење о Француским и немачким школама сасвим обратан правац, него ли што је то раније бивало. Чувени американски педагог О. Моптое рекао је: „Нове идеје у педагогици долазе сада мање из Немачке, него ли из Француске; ми се морамо Француској обратити да би се одушевили новим духом, да би добили нове тежње“. Цртежи из „Есојез Зесопдалтех“ су на изложби једногласно добили похвалу и превагу над свима осталим. Најбоље су рукотворине из школа у Роћетз. Засебан део изложио је град Париз у „РауШоп де Егапсе«“ од рукотворина школа за ручне радове и продужних школа. Веома, је корисно, што Француска на, основне школе наслања, продужне школе и наставом у продужним школама уводи ученике према њиховој склоности у извесно занимање.

Што се Русије тиче, она својим рукотворинама стоји на врху свију нација. Поред радова од дрвета, који заслужују сваку хвалу, изложене су и униФорме, које се израђују у сиротињским школама. Из девојачке школе царице Марије било је лепих плетива. Даље је било рукотворина. у злату, гравура у сребру и бакру, и то не из специјалних школа, већ које су производ наставе ручног рада.

Да напоменемо и Мисир. Поред издања корана и разних калема — било је дрвених израда од кедровог дрвета, које се израђују у школама у Кајиру, а за тим „А апсе загабјфе“ из Туниса изложила је бакарне израђевине.

Из Енглеске је било врло мало. Било је само из лондонских елементарних школа радова од дрвета и круте артије. Али не треба по томе судити, да Енглеска у томе погледу стоји на ниском ступњу, јер и у Енглеској ручни рад доведен је до велике висине. У Енглеској се не сматра, ручни рад као нешто, што понижава, нити се ручни рад омаловажава!). Један посматралац — Француз Мах Гесгетс, који је у новије доба посматрао рад, одношаје и прилике

- 5) Сравни : К. Ђ, Николић, Против ручног рада. «Учитељ» УЛ. ва нов. и децембар. -