Učitelj

|

из школског ЖИВОТА

~

КОМЕТА

Некако крајем маја, 1881 године, јавише новине. да се к нашој земљи приближава једна већа комета"). Било је саопштено и у ком се звезданом јату тада налазила, па и то, како ће се кроз неколико дана моћи видети и голим оком; а било је и то изложено како ће да јој расти светлост, у коме ће се правцу од прилике кретати, и у којим ће се месецима налазити на извесним местима на небу.

Одмах сам све то саопштио својим ђацима (ИП. и ТУ. рав.ј, и у кратко им изложио најосновније о кометама. Уз то сам нарочито нагласио, да оне нису знаци, којима Бог објављује народу несрећу, рат, помор, глад и т. д, као што прост свет, противно хришћанској науци, верује; већ да су ито небесна тела, као год и Сунце и Месец, и друге звезде, само друкчија од свију њих. Да је то тако, навео сам као доказ, уверићемо се отуда, што све то знају учевни људи, који се баве проучавањем неба, и што су они у стању да све израчунају у напред, као што су израчунали и објавили и за ову комету. Да је то знак од Бога, рекох, ко би од људи био у стању да сазна мисли Божје и да у напред израчуна, кад ће се тај знак јавити, и како ће се мењати. А да опет учевни људи могу то заиста да израчунају — заврших — најбоље ће се и сами уверити, ако добро запамте, шта сам им сад казао о овој комети, па доцније ако буду пазили, оће ли се заиста све и збити онако, како је објављено. После тога понових све у питањима, па онда препоручих деци да то објаве и код кућа.

Те исте вечери нашао сам на небу, а помоћу звездане карте пз Шедлерове књиге „Раз Висћ дег ХМафиг“, оно место, где се комета

1) У белешци је записано «1881 године», али нејасно. Но мени се сада по сећању чини, да се ово десило 1882 године. Читаоци ће се можда и сами сетити, које је године #била видна последња велика комета.

532