Učitelj

“344 из ШКОЛСКОГ ЖИВОТА

тада налазила. Комета се још није видела. Од тога вечера сам је тражио сваке ноћи. После неколико дана већ сам двогледом могао је опазити, а један грађанин ју је могао запазити и голим оком, кад сам му показао место, где треба гледати.

Сутра дан је показано деци место на небу, где треба тражити комету. Препоручио сам им да изиђу на Говеђи Пијац, ко оће, пошто се добро сумрачи, те да им још тачније покажем. И то је 7 вече учињено.

Комета се брзо мењала. После неколико дана јасно се је видела оком. Била је још слабе светлости, а и реп јој је био мали, али ју је већ свак могао видети. Са сваким даном бивало јој је језгро осетно светлије, а и реп све већи и све јаснији. Тада се по целој варошици говорило само о комети. Грађани је називаху: репата звезда, репача, звезда с барјаком, и барјантарка.

Ову прилику хтедох да употребим на двојаку корист: ај за ђаке, као згодан материјал за писмено веџбање, а 6) за се да приберем народно веровање о овој реткој појави. У тој цељи препоручих деци, да распитају код својих кућа, шта се мисли о овој звезди, и да припазе и припамте шта год где чују о њој, па то да записују у свеску, у којој раде задатке из писменог веџбања. И то ће им бити један задатак. Тај ће задатак радити поступно целе једне педеље дана. Задатак сам дао обема разредима.

Деца су овај задатак израдпла са довољно заузимљивости, као и увек што су ми овакове задатке радила. У тим задацима било је много које чега сличпога, али је имало доста и занимљивих особености Из тих ђачких задатака сам извадио све оно што је важније и интересантније.

Ево тих извадака :

1] Кад се јави репата звезда, оће да умре кнез, или кнегиња, или наследник; ако то не буде, биће рата. Оваква је звезда излазила, и онда, кад је хтео да умре Кнез Милош. Пред смрт покојног Кнеза Михаила излазиле су две велике звезде, јасне као звезда Даница, али без репа'); изишле су с југа па су ишле к западу и биле су крваве. Пред смрт Кнеза Михаила излазила су и два Месеца.

2) Знак је, да ће погинути један владар у околу докле се ова звезда види, или да ће се на силу променити.

3) Оно, што је светло у репате звезде — оно је цар. Онај реп — то је његова војска. Онај цар, чија је оно звезда, постаће од сад најсилнији цар на свету.

1) То су без сумње биле планете, као ево и сада баш што нам сијају врло јасно Марс (западнији) и Јупитер (источнији).