Učitelj

из Школског ЖИВОТА 345

4) Онај реп значи војни барјак (заставу), за то се и каже: барјактарка, или звезда с барјаком. ·

5) Кад се год јави овака звезда биће рата. Овака се звезда јављала и пред наш први рат. (пре 1876).

6) С које се стране појави ова звезда, отуда ће доћи непријатељ, или ћемо тамо отићи на непријатеља. — Једног вечера биле су се повукле по небу неке вунасте пруге од облачића. Свет је тад на све стране по варошици говорио: уТо су путови, куда ће војска пролазити“. Једни су говорили: „То су путови куд ће се ићи на Косово“ — и према правцу нагађаху: у Приштину, у Призрен, на Вучитрн, и тд. | с

7) Ова звезда значи, да неко ради Србији о глави, и неће нам бити на добро.

8) Кад год се појавида ова звезда ма од куд, свагда је било за Србију добро. Влајко Ђаковић из села Попине, забележио, да су сељаци говорили, како ова звезда предсказује, да ће се кнез прогласити за краља. (Онда се, мора бити, већ говорило о прогласу краљевннеј.

9) Она звезда предсказује, да ће на народ да наиђе: помор, куга, глад

10) Кад изађе репала звезда, љути се Бог, и неће бити добра.

11) Кад се јави репата звезда значи, да ће се догодити нешто важно за читав свет.

12) Један ђачки родитељ, терзија, који је прилично писмен, и који је по где што читао, причао је овако: Свака звезда има унутра у себи своју машину, и та се машина издржава ватром. Та машина као и свака друга машина, има свој оџак. Кроз тај оџак истерује она дим, а често истерује и ватру. Кад се тај оџак окрене тако према нама, да истерује ватру право у вис, онда ми то видимо, па кажемо, да јој је оно реп. (Овде се јасно види, да је ова овака. слика о звездама и кометама створена из нејасног знања, добивеног читањем без довољног разумевања: о планетама, о топлоти земљиној у њеној средини, и о вулканима и њиним избацивањима).

Све главније из овог народњег веровања о кометама претресене је у школи, и колико се могло објашњено. Деца су и сама многе ствари обарала, здравом логиком, н пр.

— А што се не види од друге које звезде дим из њена оџака, кад их је тако много 2

— А што да значи баш за нас, Србе, и за нашег владаоца срећу или несрећу, кад њу виде скоро сви народи на свету