Učitelj

346 ИЗ ШЕОЛСКОГ ЖИВОТА

— Једни верују, да ова звезда предсказује да ће бити добра, други да ће бити зла — па које предсказује% — И т. д.

Један ђак — Стева — био је записао, како је чуо, да причају како су неки људи из Крушевца видели на небу рабаџћска кола, која вуку два бивола, па су и кола и биволи сјајни. За колима иде вук, па и он сјајан. А други људи, опет у К. видели да се појавила на небу некаква велика шума, па у тој шуми се виделе две војске — српска и турска; српска војска имала оружје а турска није, турска војска имала на глави чалме а српска шајкаче и шешир и српско- одело.

На овој Стевиној белешци смо се такође подужо задржали. Овде сам рекао, да се некоме можда учинило у облацима нешто врло мало налик на кола и волове, другоме опет на шуму и војску, па то казали и другима, а да би им веровали они по мало и накитили; ови причали по том ком трећем п четвртом, паи они нешто додали више но што су чули; они после опет тако исто учинили, и тако се сад прича као Бог зна шта. А за гаква причања баш је сад згодна прилика, кад свак са неким страхом гледа у небо и на њему чудновату репату звезду.

Доцније сам још чешће говорио с ђацима о комети, а она се на небу видела више месеци. И с грађанима је било прилике за говор и објашњавања, само су њини умови били много неприступачнији од ђачких. |

Празновера и заблула значи незнање; наука и истина ву знање Оно означава мрачну, ово светлу страну ума људскога. Оно прво је умна ноћ, ово друго — дан.

Просвети је задатак, да разгони мрак, а да сеје светлост — с тога се и зове просвета !

Школа је просветни храм; учитељ је њен апостол. За то учитељу и школи и јесте свети задатак, да прогоне незнање и заблуду, а да шире науку и истину. Јер су наука иистина „видјело свијету“, и ко пође за њима, тај „неће ходити по тами, но ће имати свјетлост. живота«.

А опет, ко оће да војује против празновере и заблуде, нигде неће наћи тако згодна и издашна земљишта, као у астропомским појавама. Небесне појаве се данас могу у напред објавити са математичном тачношћу, а баш за њих је везано веома много сваковрене празновере. У борби са празновером и веровањем у чудеса, нема ни оштријег ни поузданијег оружја, но што је, кад се замишљено чудо