Učitelj

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД У 349

као зорњача, и изгрева око 3 сата по по ноћи. — — Венера је од. почетка 1895 г. вечерњача; у мају ће стојати највише на небу, и залазиће око по ноћи; у августу ће бити још врло кратко време по сунчеву заходу на западном небу, и чим се сунце смири и она ће заћи; доцније, при крају августа и у септембру неће се видети никако, а крајем септембра и даље у октобру почеће се већ јављати као зорњача, и остађе као зорњача до краја 1895 године — према томе у лето, 1895 год., неће бити на небу „Данице“ т. ј. зорњаче, већ Ке се она јављати у јуну, јулу и августу као вечерњача. Меркур је у опште тешко видети, јер је близу сунца, па сегубиу јасним сунчаним зрацима. Милун.

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

пи

Неколико напомене о основном школовању у Француској. (Поводом једног ревизорског извештаја!)

Схвати ли се правилно улога основнога школовања у свакој добро уређеној држави, није тешко погодити узроке, због којих се данас свуда у опште држи да је велики грех не поклањати озбиљну пажњу свему шта је са њим у блиској свези, па било да му правилном развијању помаже или одмаже. Што у себи има живота тежи напред, а непрестано усавршавање и подешавање према новим потребама, које сваким даном могу као последице нових прилика, најнеопходнија је погодба самом опстанку. Где тога није, ту ни опстанак није ван опасности. То је једно опште правило, које важи за свеп народе и установе, којима се регулише и напред креће живот народни.

Народноме образовању, без којега се напредовање народно не може ни замислити, основно је школовање један од најважнијих чинилаца, те с тога ни основна школа, са свима својим огранцима, као установа најподеснија за промицање просвете у масу народну, не може бити изузетак од овога правила. По стању у коме се основно: школовање налази, најбоље се може познати, колико који народ посвеђује старања спојој просвети и са колико озбиљности схвата замашност њезина утицаја на правилно Функционисање свих установа које помажу културном му напредовању. И као што се на основном

ћу Беђие рваадофане, ЈЕ 10 — осгођте 1594, В. Моје ачпарескоп рат. Е. Ресам(. стр. 289—819.