Učitelj

618 КАКВЕ СУ ДАНАС НАШЕ ШКОЛСКЕ ЗГРАДЕ

послужитеља, двориште, и др. Интересантно је, да по једноме распису о подизању школских зграда у Немачкој, од 16. Априла 1874. године, наређује се, да стан поред школе, у коме живи ожењен учитељ, треба да има 5 соба, које за становање, које за спавање, кујну и подрум; за нежењеног учитеља треба да је стан с 2 собе: једна за становање, а друга за спавање. За учитељицу. девојку стан је 2 собе, кујна и подрум. »

Ово узгред споменух, тек да вам покажем, с каквом се озбиљношћу и тачношћу подижу школске зграде у образованом свету, и да изнесем један пример пажљивости и научнога рачуна за углед.

А какве су школске зграде у нас»

Жалити је, што у Минисгарству Просвете нема тачних, детаљних и сређених података о школским зградама у Србији, да бих могао дати потпуни и тачан одговор на то питање. Ја сам из појединих акта, која су ми стављена на расположење, из својих бележака, и из података, које је г. Др. Никола Ј. Петровић 1880. године прикупио и штампао под именом „Основне школе у кнежевини Србији,“ ставио неколико слика о школским зградама, које ћу саопштити.

У делу „бденовне школе у кнежев. Србији“ вели се за школе старог алексиначког округа: „.... Од 16 школских зграда већина се находе у добром стању, а четири су тако рђаве, да ће их требати што пре новима заменити. Особито су лоше школске зграде у Врмџи, Бањи и Ћићевцу..... Општина, која трпи рђаву тескобну или влажну школску зграду, она тиме излаже свој подмлатак, своју живу будућност, сигурној пропасти, јер у нездравој кући зачињу се најтеже дечје 60лести, које ако наиђу на такву школу у облику редње, покосе већи део деце.“