Učitelj

СПОМЕНИК СВ. САВИ

———оввње———

„Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави,

Српске цркве ч школе Светитељској глави.“

Рад и заслуге Светога Саве тако су велики, да смо ми данас готово мали и слаби подићи му онакав и онолики споменик као што је он заслужио. Мали смо и слаби јер Српство је данас раскомадано, јеђ Српство није онако као што би требало да је подигнуто натемељу који је полагао наш велики светитељ. Па ипак смо дужни чинити што можемо, одужити се колико можемо, А ко чини колико може, тај чини доста.

И, хвала Богу, никла је срећна мисао, да се за спомен триста-годишњице од спаљивања моштију Св. Саве удари темељ једне цркве на Врачару. Да се такав храм подигне прилозима из целог Српства, да у подизању тог споменика узме учешће цело Српетво, то ће бити угодно и великом светитељу.

Велим биће угодно и великом Светитељу, али мислим да му неће потпуно угодно бити. Јер подижући такав видљив знак поштовања, ми одајемо видљиву пошту само једној половини његова рада, а другу као да мање ценимо и акојеи она Светитељу била тако исто мила као и црква, те је и тамо радио и урадио много и много. Св. Сава није само подизао и уређивао цркве и манастире; он је и школе подизао, он је и за