Učitelj

798. | КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

они, који хоће да се посвете јавној државној служби, морају да полажу строге испите. У испитној комисији председава сам царев намесник, Његов посао није лак и испитни комисари имају ту да издрже исто такве муке као и млади и стари канди“ дати, којих из целе области долази каткад у један пут и до 12.000 глава! Сваки. нађе ту своје местанце и сваки свој широм отворени и тражени претин, из кога по цели дан не сме отићи па ма што било. За сваки случај носи сваки кандидат уза се дезинфекциони прашак, којим посипа гад у свом претину.

Али од свију тих тисућа, који жедне за часном другом сте пена дипломом, која је неопходна за државне испите, излази их само око ститине као победиоци. Осталима је слоболно да понове испит идуће периоде. | (Осамдесетотодишњи кандидати, све и да не издрже испит, ипак буду одобрени са разлога, који се односе на њихову част.

Кад положе ове државне испите, отварају се кандидатима врата свију високих санова и звања и друштвених повластица по свој небеској царевини. Само учени људи могу бити у Китају чиновници, тако да Китај изгледа као платонов идејал државе, у којој философи владају и владари философију.

"Али у ствари и китајски је академичар у познавању књижевне масе истина исполин, али у савременој науци само је један кепец. Према европском мишљењу, Китај живи од давнашње славе своје древне прошлости, обраћајући очи назад место у напредак, у томе слично колу по коме се пази, те се истина непрестано окреће, али се ни за длаку не може у напредак. |

~ ињ____--

књиИижЕВНИ ПРЕГЛЕД

аде

а) Реферати о књигама. бденовна настава у Краљевини Србији. Намисао Јован Голубовић учитељ. Београд. Штампарија Светозара Николића (Горња Јов. ул. Бр. 58). Цена 0:40 дин. __Ова књижица од 49 страница нити обухвата, нити Ју овом простору могла обухватити основу наставу у Србији. Писац је, истина, покушао, да у скученом оквиру престави историју основне наставе, да је покаже каква је сад, и изнесе своје тледиште : шта би у том погледу требало поправити.