Učitelj

КЊИЖЕВНИ | ПРЕГЛЕД 841

њему под именом општег образовања, што је могуће већма рашири по друштву; оно добија човека који, суделујући на утврђењу здравих појмова у друштвеном животу, проширује његову самосвест и тиме гу упућује на пут усавршавања,“ (Стр. 88 и 89.)

Ма

ан»

КЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

а) Реферати о педагошким листовима.

Школски лист. Издаје и уређује Никола Ђ. Вукићевпћ. Излази у Сомбору један пут у месецу. Година 27.

Број 4., 15. Априла 1895. Садржина: Частољубље у служби васпитања — Када се и како има започети религиозно васпитање младежи — Илустрације у школским књигама — Познај самог себе — Некролог — Школске вести — Упражњена учитељска места — Нове књиге и листови

Чатољубље у сљужби васпитања. Из Акерманових „Педаготшких питања“, саопштио Ал. Марић (Наставак). — При употреби частољубља у своме раду васпитач треба да се управља према индивидуалности дечјој; јер има деце код које се частољубље врло рано развило до страсти, а има опет такве деце на коју не утичу ни најјачи надражаји.

Жан Пол вели у својој „Левани“, како се у сваком човеку налази један идеалан човек, кога треба ослободити од спољашњег облика што га је узео на се услед разних прилика и утицаја То је задатак васпитања. А под идеалним човеком треба разумети човечје достојанство, понос. што га је Творац задахнуо у душу човечју.

Да би се код васпитника појавио тај понос, самопоштовање, ваља поступно неговати у школи клицу, коју свако дете донесе собом од куће. Та је клица стидљимост, први облик частољубља. Ово још нејасно и несвесно осећање треба снажити и утврђивати. А да би се то постигло, и сами старији (васпитач, родитељи и др.) треба да се строго придржавају правила пристојности. Тако н. пр. васпитач треба увек добро да пази, да му се гњев и љутња не изметне у грдњу и псовку.

Поред ове негативне неге поноса (стиди се и не ради што не ваља) у брзо настаје позитивна нега частољубља ("ади како