Učitelj

КЊИЖЕВНИ. ПРЕГЛЕД 843

не мислимо казну већ приморавање на рад. Ма да ће та деца радити преко воље, ипак може настати тренутак кад ће се за_ радовати розултатима свог рада, и та се радост може употребити за буђење частољуоља ;

После тога, частољубље се развија и у разним друштвима Ђачким, где сваки појединац част друштва у коме је сматра као своју част, Нешто слично томе треба васпитач у својој школи да створи. (Свршиће се).

Педагогичеси!и Сборникљ. Издаје главна управа војенпа школа. Излази у Петрограду месечно један пут. Год. 29.

Садржина свеске за Март: Званични део — Педагошка писма — Белешке школског лекара — Поводом издања: материјал за наставу из природних наука — Примедбе официра васпитача — Кретање клатна у безваздушном простору — Критика и библиографија — У прилогу: преглед радње педагошког музеја.

Садржина свеске за Април: Званични део — Студије о "покретима личности — Поглед Лобачевског на предавање математике — Расправа о спису Лермонтова „Спор“ — О систематском предавању историје — О потреби да се прегледају програми предавања Космографије у Кадетским ·Корпусима — Вештачко осветљење школа — Реферати — Критика и библиографија Успомени Н. Н Скалона — Исправка — Огласи.

Педагошка итема. Од ф. Витберга. Треће писмо. — Алтру-. изам је кад се лично и субјективно начело потчини општем и објективном начелу. А пошто се ово друго начело остварује у идеалу, то се алтруизам можеод редити још као потчињеност идеалу.

У животу човековом питање о идеалу долази на прво место. . Живети без неке руководне идеје, а то је идеал, немогуће је свесном животном што се човек зове. И према томе питање: какву

"је руководну идеју изабрао човек, јесте основно питање његове. моралности. Али није довољно само теоријско признавање идеала. То није нешто споља утиснуто у човека. Идеал треба човек сам себи да изради. Управо идеал, као нешто срасло с душом, не може се друкчије ни замислити, но да је самостално створен.

Реч „створен“ треба узети у релативном, а никако у апсолутном смислу, пошто се овде не ствара нешто потпуно ново,.

· нешто што до сада није постојало. Управо овде једна лич-

ност самостално врши оно исто, што и друге личности сва. ка за се врше, а то је слободна израда или стварање идеала.