Učitelj

390 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

није била спремила већи број учитеља, па их тек онда осигуравала већ је одрећујући њихово стање. привукла знатан број спремних људи и учитеља, а да је још пре 25 год. извршила корените реформе у осн. шкозама, данас би без сумње осн. настава била далеко напреднија и имали би место преко 1000 осн. школа и 1800 наставника-ца, далеко више.

О другом чланку, који обухвата напретке у настави, закон о осн. школама, правила о грађењу школа и статистику наставе до најновијег доба, референт није сматрао за вредно ништа рећи, с тога што заузима свега пет страна!

О трећем чланку, настава, наставници, школска учила и књижнице, школске зграде, школски одбори и надзор у најно-. вије цоба, који износи 21 стр. вели: „да је у неколико бољи од прва два, јер сам се служио статитичким податцима, али да нисам ни с њима вешто руковао у погледу упоредног разлагања,“ У чему и како, референт није сматрао за нужно да наводи никаквих доказа о том.

За четврти чланак, који износи 12 стр. вели: да је се бар ту надао, да наиђе каква излагања педагошке школе и замера што нисам у пуној слици изнео основну наставу, каква се данас тражи и каква налази примене код других народа. А о самој садржини овог члаика није сматрао за вредно више ништа да каже»

Да завршим. Као што се из до сад изложеног види: овај реферат није ни озбиљан ни објективан, није озбиљан с тога, што је референт обратио сву пажњу, на форму књижице, на величину чланака изложених у њој а о самој садржини чланака говори врло мало, готово само на једном месту, па је и ту био лоше среће. Није објективан с тога што износећи мане књижице не потврђује их никаквим доказима, те ми изгледа: да референт и није стручњак у овим питањима, с тога ћу и ја овај одговор завршити речима његовим: „да с више пажње, воље, приљежности и — разумевања пише овакве ствари“ — реферате. -

Јован Голубовић учит,

6) Реферати о педаг. листовима. Педагогическји Сборникљ. Издаје главна управа војенит кола. Излази месечно један пут. Овеска за Мај 1895 год Садржина: Званични део — Апстракција и њена улога у развитку ума — Ручни рад и телесни развитак — Нецензурисана места у литерарним производима — Систематика и индук-