Učitelj

8398 - БЕЛЕШКЕ И НОВОСТИ

ђени напредак. Но сад се већ јављају противници овој новини и то не само из редова учитељства, из редова, оних, који су ову новину опробали, већ се против усправног писања ту скоро изјаснио и аустриски цар.

Ма да су пре овог исказаног царевог мишљења писали многи учитељи против усправног писања и наводили разлоге за то, опет можда ће ово царево негодовање бити пре судбоносно по усправ. пис. у Аустрији него толики разлози компетентнијих људи. Јер ће се можда противницима усправ. писања сад брзо

придружити и многи који „нису ради опонирати“ царевом мишљењу. Мрље од мастила. — Ко има посла са писањем лако начини мрље њиме. А такве мрље лако се очисте смесом од 2 дела винске киселине (стреш) и ! дела стипсе. — Масне мрље опет најлакше се оперу без сапуна само млеком и водом.

Утицај преплашености на млеко у дојиље. — Да може дојиља изгубити и покварити млеко у себи кад се преплаши, то су опазили још давно стари лекари. То потврђује и један скорашњи случај, кога лекар Г Родзевиц износи у лекарском часопису Рускан Медецина (г. 1894 бр. 25.).

Двајестогодишњу дојиљу једну изненада нападне неки пас и обали је на земљу. Пре тога она је имала пуне дојке млека а после овог страха спале су дојке и млеко је ишчезло као да га није ни било. Тек после 8 дана почело се млеко повраћати, пошто је лекар за то време настојавао да дојиља узима добру храну и пиће (каву, пиво, млеко) и пошто је масажом дојке редовно ојачавао.

ан пен штитне нео о Др ји =