Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 39 -

бране и ваљане забаве, поуке књижевних оцена и бележака. На листу, види се, раде многи наши већ познати и признати писци, а име уредника гарантује нам, да ће лист и даље бити уређиван како треба. Ми овом листу желимо дужи и лепши век, него што су га до сад обично имали наши књижевни листови с ове и оне стране Саве и Дунав. Топло га препоручујемо читаоцима који траже корисне забаве. А желели бисмо да нас на књижевном пољу не одваја Сава и Дунав као какав кинески зид, као што је то до сад обично бивало. И ако саобраћајна срества нису од велике сметње, ипак се наше књиге и листови ограничавају махом на читаоце из области где се штампају. Тако, пак, не може напредовати књижнвност наша.

х

Српски архив за целокупно ленагство, орган срп лекарског. друшлива, урођује проф. др. М. Јовановић — Батуш. Излази у месечним свескама од 4—5 таб в. до сшаје годилиње га Србију 6 дим. ват Србије 10 франака.

Осим стручних лекарских чланака, расправа, бележака и пропраћања литературе“ из медецинске науке, овај лист доноси и разноврсне лепе лекарске савете, упутства и белешке, које могу интересовати и бити од користи сваком читаоцу, нарочито учитељу и родитељу. Зато овај лист пРаПОрИ Оно нашим учитељима нарочито за школске књижице.

ж

Учитељска психологија. Г. К. ЊЂ. Николић проф. превео је психологију од Џемс Сули-а и издао је позив на претплату. Књига ће изнети 20—22 шт. таб. вел. 8". Цена 3 динара. Списак прет_ платника шаље се преводиоцу у Зајечар, а новац се шаље кад

_ књига изађе.

Како смо врло оскудни у књигама ове врсте, мислимо да ће ова књига бити добит за нашу књижевност. Препоручујемо нашим учитељима да набаве ово дело признатог енглеског научара, јер је књига нарочито за учитеље подесна, зато јој је преводилац и дао име: учитељска психологија.

ж

Шнолица, лист за ђаке осн. школе и Народна школа, лист за _ учитеље. Од овог месеца почеће излазити поменута два листау __ Пожаревцу. Уређује их Мих. Стевановић, учитељ а издаје књи__ жар М. Костић. „Школица“ стаје 3 дин. на годину. Скупљачи __ претплатника на „Школицу“ добијају „Н. шк.“ бесплатно, а за