Učitelj

44 БЕЛЕШКЕ И НОВОСТИ

Учитељски распоред. — До 15. ов. м. (када је закључена ова " свеска) учитељски распоред није био готов. Изгледа да ће бити готов тек крајем овог месеца. И ове године се дакле одоцнило с распоредом учитеља. Даје то штетно и за учитеље и за школу, то су већ уверени сви који познају осн. шк. иучитељско стање. Јер поред свега тога што се вели: сваки треба да ради на свом месту, докле не буде кренут, опет смо сигурни да се у већини школа ради овлаш и без воље, докле год распоред не буде готов,

Чује се да је г. министар претходно хтео тачно да проучи. све молбе и жалбе, те да би правично извео премештање учи-

“ _ теља. Изгледа да је то узрок што се распоред одоцнио. Такав

поступак г. министра оправдан је и ако после тога распоред буде правично изведен, тиме ће знатно бити оправдано задоцњење распореда. Али ми и овом приликом подижемо свој глас, да учитељ. распоред треба да је готов у почетку августа и да с почетком школ. године треба да је већ сваки учитељ на свом месту.

Кад већ нема сталности у У ВоКО служби, дајте нам барем ту несталност у своје премо.

х

Учитељски Дом. — Питање о У ељском Дому расправљено је на последњој учит. скупштини само у начелу. Скупштина је усвојила да се подигне Учит. Дом на основама које је предложио Глав. Одбор и које су разложене у расправи г. Јовића, т. ј. да се подигне Учит. Дом који ће Удружењу доносити извесан приход „и у ком ће Удружење имати неке локале за своју потребу. Од прихода помагађе се учитељске породице, књижевност и про"света како у Србији тако и по др. српским земљама.

Скупштина је ставила у дужност Глав. Одб. да за идућу скупштину спреми правила о Дому, а за ову и још за две го дине прикупиће се прихода за зидање дома. Ако наше учитељство буде вредно и заузмљиво, можемо се надати да ћемо после 3 год. почети зидање давно жељеногта Учитељског Дома. На посао дакле, јер ко ради томе и Бог помаже. Де

зе

Први прилози за Учитељски Дом. — Чим је скупштина усвојила предлог да се подигне Учитељски Дом, г. Милутин Николић ит. Божа Божић учитељи дали су по 10 дин. прилоге на тај циљ. Хвала им!