Učitelj

~

БЕЛЕШКЕ И новости 47

Чешка учитгљека скупштина. — 26 јула овег. била је у Прагу чешка учитељска скупштина, на коју је дошло око 5000 учитеља. Но тако многобројној скушштини трајао је рад — само двајестину минута. Томе су узрок сметње које је скупу чинила полиција. Кад се видело да власт не дозвољава да се прво истакнуто питање расправља како треба, скупштина је одустала и од сваког другог рада. И тако је управо скупштина само отворена и одмах закључена.

Дан пре, 25 јула, била је скупштина чешких учитеља грађанских школа. Она је тога дана држана и лепо свршила свој дневни ред, јер власт није имала чега да се боји од расправљања питања, која су за ову скупштину била истакнута.

Опширније извешће о овим чешким учит. скупштинама донећемо доцније. 7

Чешкој учит; скуп. наш Главни ес послао је телеграмом честитку, а такође и нашој скупштини дошла је честитка од њиховог Главног Одбора. '

'Швколска деца на изложби. — На чешкој јубилејној изложби 1891 г. многе школе су доводиле ђаке на изложбу, као што смо онла то саопштили у овом листу. Ове године на садањој чешкој изложби још више је деце долазило да види производе свога народа. Из Прага и ближе околине поједине школе доводиле су ђаке још пре распуста а о ферију су непрестано долазили учичељи са ђацима из других места. Редак је био дан, а да није. било на изложби ђака из ког краја, по 50, 100, по неколико стотина, а неколико пута било је на дан и преко хиљаде школске деце на изложби.

Да би ђаци могли доћи на изложбу, помагано је са сваке стране: железнице су возиле нижом ценом, општине и поједини добротвори помагали прилозима, на изложби је децу неко почастио јелом, неко пивом и т. д.

Тако се чини тамо где се школа цени, где се деца воле, где се зна да ће ова.мала деца доцније постати грађани, па их зато још из малена треба учити да познају народ свој, да познају и воле земљу своју.

А колико се пажње на то поклања у насг ћ.

и

Шта вреди заузимљивост. — У Београду има шест фондова за потпомагање сиромашних ђака основ. школа. Фонд школе код