Učitelj

66 <> 0 ДУШЕВНИМ БОЛЕСТИМА И ВАСПИТАЊУ Не А И А КИ МОМ

кулисање, ненормално заљубљивање услед обољења можданог). -

Овде ће бити укратко, и другим редом, претресени они узроци који имају тешњу везу са основном шкоом ин васпитањем уопште. Сви су они већим делом“ дубљи и скривенији узроци, стога је потребно мало опширније њино претресање.

1. Наследност је од свих узрока лудилу први и најважнији. 7рела га је назвао „узрок узрока душевним болестима.“ — Наслађивање лудила бива на ова __три начина: а) дирентно од родитеља на децу; 6) атавизам (од дедова на унучад, где средња генерација бива, поштеђена); колатерално, од побочне линије (од стричева, тетака, ујака, итд. | )

Директно наслеђивање, непосредно од родитеља на децу, врло је ретко. Најобичније је, да деца наследе наклоност за лудило, а тада је потребан још неки споредан узрок па да се болсст јави и потпуно развије.

Но није увек потребно да.су претци били луди па да се добије наклоност за лудило. Довољно је да родитељи пате од јаких нервних болести, као што су епилепсија (падавица), кореа, каталепсија, итд., па да пород већ има наклоност за душевне болести — и обра_тно. Ове побројане нервне болести и лудило тако се

срођавају путем наслеђа. да стоје једно с другим у уз. рочној вези. Код онога, који има наслеђену наклоност за душевне болести, често место лудила дође самоубијство. — И пород од древних пијаница носи у себи наклоност за душевне болети. Даље све оно што ма на који начин слаби нервни систем и плодну снагу родитеља води невропатичном телесном саставу (т. ј. поремећајима нервним), а тиме и свим врстама. нервних па и душевних болести. А нервни систем може се ослабити: сувише раном · као и сувише доц-