Učitelj

ПЕДАРТОШКИ ПРЕГЛЕД ин

досадањег места приликом распореда за настувајувн школски течај, у колико неби сами поднели молбе за премештај.“

Ову преставку Пољопривредног Друштва, примио је господ. министар привреде и поткрепљеву са своје стране упутио Јен: министру просвете. Сем тога, управа Пољопривредног Друштва послала је нарочито евог председника г. министру просвете по овој ствари. [. мин, просвете обећао је, да Бе при прављењу распореда и ове разлоге узимати у обзир. При том ће нарочито гледати, шта су по овој ствари доставили школ. надворници у својим извештајима

И ово, што наведосмо, иде у прилог томе, да учитељи треба да су стални, јер од честог премештања нема користи ни школа ни држава. УВ.

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

пре

ОСНОВНА НАСТАВА ЦИВИЛИЗОВАНИХ НАРОДА (По ДЦЕМУАЗБЗЕЦЏВ-у)

(НАСТАВАК) ~

ко љЉА.

Нласификовање шнола. Упоредна школска статистика. — Му овом одељчићу Цемаззеџг се жали на непотпуност потребних му података. И они се прибирају у неким државама овлашно без оне абиље, која је потребна таквом послу. Подаци ће дакле бити само приближни фактичком стању. Они су прпљени из службених извора.

Тешкоће при сређивању ових података су огромне, Да неке само напоменем. ;

Најпре треба разликовати јавне и привалане основне школе. У неким државама и приватне школе подлежу строгој контроли државној, па се опет о њима не води тачна статистика. Отуда и сумарни преглед школа у две државе, у којима се неједнако води рачун о приватним школама, никад неће бити једнако тачан. Ту упоређења не може да буде. Ова околност приморава статистичаре, да воде рачуна само о јавним основним школама.

Даље, под јавним школама подразумеју се разне школе у разним државама. Тако у Француској су јавне школе само оне,о ко:

[