Učitelj

80 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

јама бригу воде централне административне власти, а у Савезним Државама су јавне школе о којима се старају поједине општине или школски одбори; у Енглеској су јавне школе и школе какве шриватне корпорације, само ако подлеже државном надзору. Па и то још није све. У неким државама има школа које помаже сама држава, а има их и које немају никакве субвенције. Према свему овоме, овај разнолики материјал веома је тешко средити, груписати. |еуаззешг је узео, као праве јавне школе само оне школе, које држава. издржава, школе појединих општина, школе појединих корпорација, које држава надзирава и најзад школе, које држава само | потпомаже.

Што се иде више у детаљ, тешкоће несразмерно расту. Под | основном школом, подразумевају се разне школе у разним државама. ј Шта више, у једној истој држави са променом закона школских, мењали ву се п називи едним истим школама. Тако у Француској до 1881 год. завод за напуштену децу није се урачунавао у заводе за основну наставу, а од тог доба улази у статистику основних школа. Тако исто има још много завода, који се придају основним школама.

Основне су школе разнога степена. Степена је веома много почевши од дечијих забавишта, до виших основних школа. Подела, школа по тим стеменима разна је у разним државама. У Савезним државама имамо основну школу и граматичну школу; у Италији вишу и нижу основну школу. Виша основ. школа, права је основна школа. У Виртембергу се деле на једноравредне и вишеразредне основне школе; у скандинавским државама на сталне и при. времене и т д. Најзад има продужних, секундарних и т. д. Све ово "груписати није лака ствар. У рачун се морају узети и школе за глуво-неме, за слепе и т. д Најзад ваља се сетити недељних и празничних школа. За ове споредније школе нема тачних стати. стичких података.

Да би ове тешкоће колико толико евео, |емаззвиг је раз ликовао у главноме 4 групе школа.

1. Шраве основне школе (ес0јез ргитатез бјететаез; АНадззећшеп, Мол казећшеп, Ејетепјагу, апа дгатаг зећојв ит.дјЈу којима уче деца од 6—14 година. Суштина наставног програма ових школа своди се на читање, писање и рачунање. Ове школе најважније су основне школе у свима државама. Статистички подаци о њима најтачнији су и најозбиљнији.

2) Школе за децу испод шест, година 'Ту се увршћују дечија забавишта, домови за напуштену, сиромашну децу и т.д.