Učitelj

ПРВА ПРЕДАВАЊА У ПРИПРАВНОМ РАЗРЕДУ 89

ску ствар да надохнади. Ну пошто је био сиромах, то није имао од куда, већ је дуго и дуго плакао и кроз плач јецајући говорио: „Јао мене до Бога! од куда ћу сад прозор да платим.“ Остале ђаке тај његов јаук и плач растужи и њих се неколико оног чава договоре, да скупе 1'50 дин. (прозори ву велики). Одмах позову мајстора да намести прозор. Прозор је био намештен, и ја сам за овај догађај дознао тек пети дан. (СВРШИЋЕ СЕ)

ИСКРИЦЕ ДЕЧЈЕГ МИШЉЕЊА

Имао сам у 1. разр. из Н. Хришћан. „Молитву Господњу“. У разговору с децом ставим питање: кога, треба да волимо 2 Деца. набројише : оца, Бога, матер, Господа, ит. А. — Зашто треба да волимо оца 2 упитах. ЖКив. Марковић одговори: да нас не бије ти не псује; а Видојевић: и још да нам даје пајрт.

» Други разред читао је „Драги камен“. Упитам Адамовића шта, је то глачаоница. — Кућа где гл че (лармалу) ђаци, одговори он. #

Давао сам појам о гласу п. Рекох да сваки замисли по једну реч која се почиње са п. Деца подигоше руке. Шта, ви ти замислио»

Цветане, упитах. — Перо. господине! — А ти Христо 2 — Перо, одговори и он. — То је казао Цветан. Кажи ти неку другу реч, рекох му. — Па он је, господине, кавао оно перо којим се пише, а ја кокошиње — објасни он. |

=

Опет другом приликом кад сам давао појам о гласу к, рекох да сваки нађе по једну реч у којој има глас к. На питање, Војин роче: лук. А кад упитах Христу и он рече лук. — Е, ца то је казао Војин, рекох ја њему; а он мени: Е, ца.. ја... ја кромиш (црни љмуж), господине! Досети се Христо и овом приликом.

>

Друг на „Белој Води“ водио је различите разговоре у почетку шк, године. Између осталог упита једног ђака: кога има код кућег Овај одговори : Имам мајку, брата и сестру. — Кога још упита уч. хотећи да ђак рече и оца. — Нема више, рече ђак. — А оцаг Он није код куће. Он је на појалии, објасни ђак.

УЧИТЕЉ · Џ