Učitelj

БОЉА СРЕ

аи“ АНИТА ПАРАНА РАНИ Ћ ВИ А МИ У и МЕ

НОВОСТИ И БЕЛЕШЊЕ

етно

Раслис министра просвете о књигама Српске Књижевне Задруге. — Госп. министар просвете, расписом својим од 28. маја 1892 г. ПБр. 5196 био је препоручио свима наставницима средњих и основних школа, да се заузму за растурање књига Срп. Књиж. Задруге. Многи су се одазвали томе распису, али број тај није био довољан, зато је г. минист просвете расписом својим од 28 Септ. 1895 г. ПБр. 16.462 нон препоручио наставницима и средњих и основних школа, да се “у што већем броју заузму, да Задрузи прибаве међу грађанством и ученицима што већи број чланова.

У исто време препоручио је, да се за књижнице средњих и основних школа набаве сва три кола књига досадашњих задругиних издања Од сада пак, да се сваке године школа претплати на сва даља кола задругиних књига, и сума на то да се сваке године ставља у школски буџет.

Овај је распис гос. министра просвете за похвалу. Ми мислимо, да ће се учитељи сад и више заузети за ову ствар, него до сад што су. А овом приликом молили бисмо учитеље, да не забораве ни издања Учитељског Удружења, а нарочито дружински лист „Учитељ“, који је такође г. министар просвете препоручио за школске књижице. (о:

Х

Учитељска Школа. — Наредбом г. министра просвете од 18 септембра ове год. одобрено је неким ученицима затворене нишке учитељске школе, да могу о. г. продужити школовање у београдској учит. шк, ја ученице у крагујевачкој вишој женској школи. У _ београдску учит. школу биће примљено: у [ рав. 4, у П раз. 17, у Ш р. 8 ученика. У крагујевачку вишу жен. школу биће примљено у У раз. 20 и у МГ р. 1 ученица.

Осталим. ученицима бивше нишке учит. школе и то из [р.8, из Ц р. 11, из Ш р. 36 дозвољено је да се даље могу школовати