Učitelj

КРЕТАЊЕ У основној школи И УЧИТЕЉСТВУ 101

краг. окр., Лепосава Радојковићка у Јагодини, Софија Петровићка, у Третенику и Дим. Дукић у Шапцу.

Разрешени су од дужности: Миливоје Саковић у Плани окр. морав., Анка Достанићева у Михаиловцу окр. подунав., Дим. Тодоровић у ЖКабару окр. пожарев, Аца Нешковићка у Ваљеву, Јован Јеремић у Заовинама окр. ужич., Милутин Аранђеловић у Расници окр. пирот., Драга 'Тодоровићева у Тополовнику и Милица Младеновићева у Браничеву окр. пож., Марија, Димитријевићева у Кривом Виру окр. црнореч., Војислав Крупежевић у В. Крени окр. подунав., Добросав Голубовић у Г. Душнику окр. топлич., „Драга Милићевићка у Тамничу окр. крајин, Миладин Шуманчевић у Те Буковици окр. подрин., Милева Шљивићка у Ратајима окр. крушев., Даница Недељковићка, Драга Божићева, и Коста Адамовић у Омољинцу окр, пож., Љубомир Ристовић у Маскару краг, окр и Павле Поповић у Драгуши топлич. окр.

Пензионисано је свега 13, а разрешено 19 учитеља и учитељица, по молби, потреби и то разним вривицама.

Премештени су: Даница Николићева (м)%) из Јаловик Извора окр. пирот. у Ниш, Радован Дамњановић (п) из Рогачице у Пајсевић, краг. окр., Анка Карајовановићева (због болести) из Врање у Брзан где је шк' затворена, Даринка Антићка (м) из Голупца у Текију, Бисењија Анђелковићка (м.) из Лапова у Јагодину, Алекса Младеновић (због белести) из Пирота у Јаловик Извор где је шк, затворена, Јелена Мукићка, (због болести) из Пожаревца у Браничево, где је школа затворена, Јелена Торђевићка због болести из Зајечара у Манојлицу где је школа затворена, Стевам Јовановић (м.), из Ресника у Рогачицу, Лашинка Илићка (м.) из Лапова у Зајечар.

Читуља

Јанко Караматић чиновник у пензији, бивши учитељ, председник четврте учитељске скупштине и утемељач Учит. Удружења преминуо је после дужег боловања у Шапцу. Пок. Јанко био је одличан учитељ, био је међу првим радницима при стварању Учитељ ског Удружења, а како за време свог учитељевања тако и кад је пре-

") (м) вначи по молби, а (п) но потреби.