Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

Чешки педагошки листови. — Од свих словенских народа Чеси имају највише педагошких листова. Сразмерно према броју становништва и броју учитеља, мислимо, да и други народи не стоје боље или бар не стоје много боље. На чешком језику данас излази више од десет педагошких листова. Већина од њих излази у Чешкој, а 2—3 у Моравској. Ми ћемо их овде укратко приказати читаоцима. Узимамо прво оне који долазе у замену уредништву „Учитеља“.

Везеца Џснејзка излази у Прагу већ 26 година, недељно на табаку вел. до, Два пут на месец има прилог у ком су практичка предавања (Мејофска ргЛоћа). Стаје на годину 3:50 фор. Уређују К. Булир и Ј. Доленски, издаје учитељско друштво које се такође зове „ЏСН. ћђезеда“. |

ЏОсне!зке Момту, год. ХШ, излази недељно на 16 стр. 4. У прилогу овај лист доноси збирку закона и наредаба школских (зборник шк. закона и наредаба). Стаје на годину #40 фор. Уређује Ј. Крал, председник средиштног одбора чешких учитељских друштава. Излази у Прагу, трошком А. Вајснера.

Магода Зкоја год. ХУ. Излази у В. Мезиричу у Моравској два пут месечно на 20 стр. 4'. Стаје на год. 250 фор Овај лист је у исто време орган чешког учит. друштва у Шлеској. Уређује Клемент Давид, учитељ у Всећину, издаје књижара Шашка и Фргала у В. Мезиричу. У прилогу доноси врло лепе и корисне поуке и савете за домаће газдинство. Ово је у неколико полуполитички учит. лист. Намењен је не само учитељству него и народу и васпитачима у опште. У нарочитој рубрици редовно доноси преглед политичких догађаја у свету, који имају више или мање везе са школом и просветом.